Uppdrag Silverstjärnan av Peter Ekberg (Berghs förlag)

Inom temat miljö- och hållbar utveckling läser vi naturligtvis skönlitteratur kopplat till arbetsområdet. Vi sammanfattar det vi har läst under några veckor framöver. Välkommen att läsa våra inlägg i kommentarsfältet!

6 reaktioner till “Uppdrag Silverstjärnan av Peter Ekberg (Berghs förlag)”

 1. Boken handlar om en tjej som heter Arena. Arena bor på ett stort rymdskepp som lämnade jorden för 8000 år sedan. Arena gillar inte skolan och är ointresserad av skolan. Hon drömmer om att bli ingenjör när hon är stor. Arena är väldigt nyfiken så när det skickas ut förfrågningar om att göra ett uppdrag så tackar Arena ja. Arena blir uttagen till att få göra uppdraget tillsammans med sin bästavän och en annan kille som hon och hennes bästavän inte gillar. När hon kommer hem och berättar för sin pappa att hon blivit uttagen blir hennes pappa arg och ännu ledsnare när hon visar kontraktet hon skrivit på. När de tränat tillräckligt mycket och dagen väl var inne så fick de åka iväg på uppdraget. Önska dem lycka till!

 2. Denna boken handlar om en tjej som heter Arena Trexo, hennes bästa kompis Neval och deras klasskamrat Brik.

  De bor på ett rymdskepp som heter Voya och det har varit i rymden i 8000 år och målet för denna farkost är att komma till planeten Roxera.

  Arena somnar under en av hennes lektioner och drömmer att hon är lika tuff som sin idol Neon Lux som gjorde rymduppdrag. När hon vaknar får hon kvarsittning av deras stränga lärare. När hennes klass hade en lektion om hur man använder handsjutare i viktlöshet tog Brik en tjejs handskjutare och stoppade undan den i sin ficka. Då svävade tjejen hjälplös i viktlöshetsrummet. Sedan hjälpte Neval henne så att hon kunde klara sig och få hjälp av läraren.

  Efter en skoldag blev Arena nyfiken på att titta i en kryolåda. I kryolådorna ligger det halvdöda nedfrusna människor som man sedan ska ge liv genom att smälta isen. Såklart har Brik följt efter henne och slängde sig mot henne och tog tag i hennes arm och drar henne mot golvet så att hennes knä började blöda. När de kom till hissen åkte de ner till botten av rymdskäppet där man måste använda sina handskjutare för att inte sväva fritt. Men sån tur är så klarade hon sig undan honom och stack hem.

  Efter några dagar fick de personer som ville hjälpa människor på ett farligt uppdrag. De var svara på frågor och test som skulle säga om de fick vara med på uppdraget. De som sökte till uppdraget var Arena, Neval och såklart Brik.

  När de tre var ute på uppdraget så såg de en robot i skeppet de skulle göra uppdraget i.

  Fortsättning följer!

 3. När vi börjar läsa befinner sig barnen på rymdskeppet Silverstjärnan. När de börjar undersöka skeppet hittar de en robot som visar barnen bilder från jorden. Först får de se vackra bilder från jorden men sedan får de se alla miljökatastrofer på jorden. Barnen fick med sig en minnessticka till Voya som kapten Lia skulle kolla på via en dator, i meddelandet stod det att en av de nedfrysta personerna i lastrummet behövdes frysas upp för att använda sina kunskaper till att rädda jorden och dessutom fraktas till jorden. Sedan ville man ta tillbaka kontakten med Voya efter att kommunikationssystemet gått sönder för drygt 1000 år sedan. Neval ville följa med professor Hupdik till jorden och följa sina drömmar men oavsett hur mycket Arena tjatade emot honom ville han ändån göra det. När professor Hupdik lämnat Voya tog Arena sig ut i rymden mot silverstjärnan som professor Hupdik skulle fraktas med till jorden. Arena blev upptäckt men hoppas ändån på att rädda Neval och vill inte tänka på straffen hon kommer att få när hon kommer tillbaka.

 4. Detta kapitlet började med att Arena , Neval och Brik var ute på sitt första uppdrag.

  På rymdskeppet fick barnen med sig en usb-sticka med bilder på hur jorden var och ser ut. Detta utspelar sig i framtiden då man knappt kan andas och allt på jorden är dött.

  De gick sedan in i en farkost och Brik blev då skjuten av strålvapen. Arena och Neval frågade om han var död men roboten sa att han bara hade svimmat av och var förlamad.

  Roboten ville ta med sig en av nedfrysta människorna som var den enda som kunde hjälpa.

  Det blev en massa bråk mellan personer eftersom den ena inte ville att roboten skulle få med sig människa men det ville den andra.

  Neval hade alltid velat resa till jorden. Han frågade kaptenen på skeppet men hon sa nej. Men Neval smet på silverstrnan när ingen såg.

  Arena och Neval hade bråkat för att Arena inte ville att Neval skulle åka till jorden. Men när hon fick höra att han hade stuckit blev hon orolig. Hon smög sig till ett rum där det fanns nycklar till ett annat rum hon behövde komma in i för att åka iväg med en skyttel. Hon gjorde allt hon behövde för att ta sig fram. Till slut klarade hon det.

 5. När Arena var på silverstjärna stod hon uppe på en plattform som var tre meter ovanför “vardagsrummet” i skeppet. Hon såg hur robot klickade på dem olika knapparna på kontrollpanelen.

  Arena skrek ut i skeppet “Neval! Var är du!”. Ingen svarade. Men roboten upptäckte henne och sa åt henne att gå. Arena struntade i vad roboten sa och ropade efter Neval igen. Roboten sa åt henne att gå igen. Men hon gick inte. Roboten blev riktigt arg och riktade sitt strålvapen som var dödligt mot Arena. Arena blev så rädd att hon trillade ner från plattformen. Hennes ben lossnade. Blodet forsade innanför dräkten så att benet blev helt rött. Tårarna rann som vattenfall. Men vad Arena inte visste var att Neval hade ångrat sig och inte ville smyga på silverstjärnan efter snacket i hissen.

  Arena hörde en röst. Inte vilken röst som helst utan Briks. För en gång skull var hon lättad av att höra hans röst. Brik sa åt robiten att låta Arena vara. Roboten riktade sitt vapen nu mot Brik. Brik hoppade ned från avsatsen och landade mjukt. Han tog tag i Arena och lyfte henne upp på avsatsen. Men innan han följde efter stal han en värdefull grej från skeppet.

  Arena och Brik han inte till skyttlen. De svävade hjälplösa i rymden 2mil bort från Voya. Arena svimmade av all smärta.

  När Arena vaknade såg hon sjuksköterskor och frågade “Är jag död?”.
  Sjuksköterskorna sa att hon var på Voyas sjukhus och att hon troligtvis skulle kunna gå igen.

  Arena trodde att hon skulle få ett riktigt stort straff. Hon fick inte ett straff men Kapten Lia sa att hon skulle tänka över det.

  Efter ett tag på sjukhuset kom Neval. Han hade fått höra allt Arena hade gjort för honom.
  Neval och Arena hade varit och var bästa vänner förevigt.

 6. När Arena är ombord på Silverstjärnan börjar hon leta efter Neval men hon blir upptäckt av roboten som är mycket arg över att se henne. Hon säger att hon inte tänker gå förrän Neval kommer. Roboten förklarar att Neval inte är på skeppet. Arena känner sig mycket dum men när hon är på väg att ge sig av tappar hon fotfästet och skadar sig rejält. Roboten hotar med att skjuta henne om hon inte ger sig av. Det är då Brik dyker upp och hjälper Arena. Hon hatar att hon måste stå i skuld till Brik men är ändån tacksam. De hinner ta sig ut ur skeppet men när motorerna startar flyger Arena och Brik ut i rymden.

  Två dygn senare vaknar hon upp i en sjukhussäng och smärtan i benet är nu nästan helt borta. Kapten Lia berättar att Voyas räddningsteam hittat dem och kommit för att rädda dem. Hon får också prata med sin pappa som har varit mycket nervös och orolig. Till slut får hon också prata med Neval som kom till sjukhuset. Arena blev lättad och glad över att veta att Neval var trygg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *