# tillsammans # utanför av Camilla Gunnarsson (IDUS förlag)

tillsammans_400-228x228

Lässtjärnorna har läst en mycket bra och viktig bok!

Läs våra hälsningar, tips och råd till bokens karaktärer Hilde, Hedda och Lovisa och läs vad vi tycker att klassen de går i kan göra för att öka sammanhållningen.

Läs också hur vi tänker om bokens budskap samt hur vi tolkar bokens inledningscitat av Martin Luther King “Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger.”

Välkommen att ta del av våra tankar i kommentarsfältet nedan.

25 reaktioner till “# tillsammans # utanför av Camilla Gunnarsson (IDUS förlag)”

 1. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska försöka prata med den kompisen du vill vara med.
  För att om du nu känner dig osynlig och att du inte direkt har någon sådan kompis som Lovisa och Hedda så får du prata med dom om att du också vill vara med och göra sådana roliga saker som dom. För att om du pratar med Hedda och Lovisa så kommer de säkert förstå att du känner dig utanför och att du också vill vara med någon

  Hälsningar Lova och Philip.

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska fråga i klassen ifall det är någon av klasskamraterna som ni kan fråga ifall det är dom. Ni kan även gå till era föräldrar och visa detta och så kanske hjälper dom till. Ni kan även blocka personen som har skrivit så kan den personen inte skriva mer. Och sedan kan ni ju också bara ta bort kommentaren. Och det gör ju så att ni kan vara som vanligt igen och inte bry sig om det. Vi tycker att ni ska göra det för att då kan ni bara gå vidare sedan. Ni kan även kolla på andra bloggar ifall den personen har skrivit samma sak!
  Hälsningar Philip och Lova

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska fråga någon ifall de vill vara med ifall den personen står ensam. Så att man inte går ihop med sin bästavän utan att man är med alla och frågar alla.
  Hälsningar Philip och Lova

  Vi tror att budskapet till denna boken är att man ska alltid fråga ifall någon vill vara med så att man inte står där själv i korridoren. Ett tydligt exempel till det var när Hilde stod ensam i korridoren och Lovisa och Hedda bara gick förbi. Ett budskap till är att man alltid ska gå till den som går förbi och fråga och förklara hur man känner för att annars så står man bara själv och blir avundsjuk och inte kan hantera sina känslor. Ett tydligt exempel på det är när Hilde blev så arg så att hon inte kunde hantera sina känslor så att hon började hata på nätet istället. En koppling till vårat liv är att när Philips kompis stod ensam och väntade på en kompis men sedan så kom han inte, så att då frågade Philip ifall han ville vara på rasten så blev dom jättebra vänner.

  Citatet som Martin Luther King har skrivit så tänker vi såhär: Vi tror att citatet betyder att om man ser något fel så ska man berätta det för annars har man själv gjort fel också.

 2. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska försöka ta större plats och visa att du finns t.ex. om du hör att någon pratar om något du gillar kan du försöka komma med i konversationen och ge dina åsikter och visa ditt intresse. Du måste visa att du finns du kan inte bara stå där och hoppas på ett mirakel utan du måste visa dom andra att du finns faktiskt också där och vill faktiskt vara med. Du kan också försöka prata med Hedda och Lovisa och säga att du känner dig utanför.
  Hälsningar Miranda Rasmus och Maja!

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska blockera “Maja” eftersom om man blockerar kontot så kan inte personen skriva mer taskiga saker på just er blogg. Försök också att inte ta åt er tex om hon säger du har en ful tröja ha på den ändå eftersom annars vinner ju hataren. Dessutom är nog “Maja” avundsjuk eftersom du har en så sjukt fin tröja.
  Hälsningar. Miranda Rasmus och Maja

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska släppa in alla och låt all vara med. Ifall ni ser någon som är ensam så ska ni fråga ifall denna personen vill vara med eftersom att ensamhet aldrig är roligt. Man kan också ha EQ övningar osv så klassen kommer närmare varandra.
  Hälsningar Maja Rasmus och Miranda

  Vi tror att budskapet med boken är att man ska inte vara taskig genom internet för det kommer alltid slå tillbaka eller så får någon reda på att det är du och det blir inte så kul. Man kan ju också tänka på vad som leder till att någon näthatar tex att man känner sig osynlig som i detta fallet Hilde gjorde det kan även vara för att man är svartsjuk. Tex när man vart liten så sa man ju oftast att någons grejer var fula osv för att man tyckte det var fint och man var svartsjuk. Så jag tror att Camilla vill framföra att näthatare inte är okej men att näthatarna oftast har en anledning till varför dom hatar, det gör det inte rätt att hata men så tror vi! Om folk hatar på dig betyder det att du har något dom vill ha!

  Boken inleds med ett citat av Martin Luther King “Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger.” Hur tänker ni om det? Vi tänker att Martin menar att det man säger ska man ta ansvar för men om man inte säger något ska man också ta ansvar för det tex om jag ser att någon är taskig mot någon så borde jag säga till eftersom det inte är okej att vara taskig.

 3. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska gå fram till någon som är också ensam som du och fråga om ni kan “hänga” eller om det inte finns någon som är ensam gå fram till någon som du kommer ihåg var rolig och vara med och fråga om du får vara med dom och sedan fråga om ni skulle kunna vara efter skolan. Om detta inte fungerar så fråga personen varför dom inte vill vara med dig. Annars kan du kolla om det finns någon i en annan klass om dom vill vara för att du kanske passar in bättre där. Du borde även testa att hoppa in i konversationer som du tycker verkar intressanta. Du skulle även kunna (om det finns någont barn som granne) fråga dom om dom vill vara med dig. Slutligen tycker vi att du borde prata med personer som du inte har pratat med innan för du vet ju inte hur dom är förrän du har pratat med dom.
  Hälsningar Katla och Ludvig L

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska prata med en vuxen eftersom att dom kan bättre ta tag i problemet. Ni borde även anmäla kommentaren, radera kommentaren eller stänga av kommentaren går också om inget av detta fungerar kan ni ju även bara ignorera kommentaren och bara ha på er det ni vill och strunta i vad andra tycker. Ni får säkert mer kärlek än hat, så fokusera på kärleken.
  Hälsningar Katla och Ludvig L

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska göra EQ eller samarbetsövningar/aktiviteter så att ni kommer varandra närmare. Ni kan även be läraren att göra grupperna eller lotta. Ni kan även ha en dag när ni inte får vara med dom ni brukar vara med det betyder att man får nya kompisar. Det är även bra om ni frågar så fort ni ser någon som inte har någon att vara med.
  Hälsningar Katla och Ludvig L

  Vi tror att budskapet i denna bok är att inte vara elak mot andra, man blir alltid avslöjad men även att alla ska få vara med. Ett exempel från boken är när Hilde stod ensam i korridoren medan alla gick förbi och dom inte såg henne exemplet om det andra budskapet är att Hilde skrev den elaka kommentaren om nagellacket och nästa dag i skolan blev hon avslöjad. Ett exempel från mitt liv är när jag ibland står i korridoren och ingen ser mig men jag har vänner så för mig gör det inget att stå ensam och bara titta på alla som går förbi. Ett annat exempel då jag känner mig osynlig är när jag räcker upp handen och läraren inte ser men då är det oftast fler som även räcker upp handen jag kan även känna igen mig i monster-Maja om jag är ledsen och ser andra lyckliga kan jag bli så arg att jag vill slita isär mina kläder eller skrika. Detta påminner mig om en bok vi har läst är Kenta och barbisarna

  Citatet av Martin Luther King tror vi handlar om att man inte ska vara tyst när man ser saker som är fel.

 4. Hej Hilde! Vi tycker att du ska försöka gå in i deras samtal på rasten. Till exempel om dom pratar om det nya sminkmärket, kan du fråga: Tycker ni det verkar bra då? Så kanske du kommer få vara med i samtalet. Men om inte så kan du kanske börja prata med någon som du kanske inte har försökt/pratat med innan. Som sagt “man ska inte döma hunden efter håren.” Hoppas det fungerar och du så småningom får en riktigt bra BFF!
  Hälsningar Emma T och Filippa L❤️

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska anmäla den taskiga kommentaren. Genom att anmäla kommentaren får (Maja) ett meddelande om att hon har blivit anmäld och förmodligen slutar. Egentligen är det bara onödigt att svara tillbaka på den taskiga kommentaren eftersom det kanske bara gör det värre. Däremot kan ni också bara strunta i kommentarerna eftersom det är bara (Majas) åsikt. Vi tycker att ni ska strunta i vad andra tycker och ha på er precis vad ni vill.
  Hälsningar Emma T och Filippa L❤️

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska ha en dag när ni gör olika samarbetsövningar för att få bättre sammanhållning. Vi tycker också att lärarna ska vara delaktiga i samarbetsövningarna. Ett tips på en samarbetsövning är att alla får 3 olika uppdrag. Till exempel ta reda på 3 klasskamraters favoritfärg eller mat. I den samarbetsövningen måste läraren också ta ansvar för att lista ut vilka som kanske inte pratar med varandra varje dag. Regler: läraren gör lappar till alla elever i klassen. På lappen ska rubriken vara vad dom ska fråga varandra. Och under tre olika kamrater dom ska fråga. Hoppas sammanhållningen i klassen blir bättre.
  Hälsningar Emma T och Filippa L❤️

  Vi tror författarens (Camilla Gunnarssons) budskap till er lärare är att vara mer engagerade i klassens sammanhållning. Till exempel att bestämma vem dom ska jobba eller sitta med. Jag kan koppla detta till mitt eget liv från när jag var lite mindre och det var en kille som alltid stog själv i korridoren. En dag så gick en lärare fram och och sa att han skulle vara med några tjejer som gjorde sandslott i sandlådan. Det syntens på honom lång väg att han blev jätteglad att läraren sa det till honom. Även en annan dag delade läraren in oss i grupper istället för att vi fick göra det själva så kanske någon blev utanför.

  Jag kan koppla denna boken till en film som heter “Bara lilla Ville.” Den filmen handlar om att klassen alltid själva får dela in sig i grupper. Och Ville alltid blir utanför eftersom han inte har någon att vara med. Men en dag gör läraren Linda det istället och Ville blev med en flicka som hette Saga. Dagen efter var Saga och Ville hela dagen och dagen efter det och dagen efter det.

  Vi tänker att Martin Luther King menar att det är taskigt om du säger/gör något taskigt men också om du inte säger något som du ser är fel. Så tänker vi om hans citat.

 5. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska vara lite mer utåtriktad. Visa att du vill ha fler vänner och ta för dig. Bjud folk på fest och fråga om deras nummer. Du kan även fråga om de vill hänga med hem efter skolan. Annars så kan du vara med de som är lite yngre än dig själv. Går inte det heller så byt skolan. Det kan hjälpa dig att få en nystart och hitta nya vänner. Hoppas allting går bra.
  Hälsningar Emma och Gustaf

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska bara ignorera de dumma kommentarerna. Vi vet att det kan vara svårt att bara ignorera alla kommentarer och då kan man istället lägga in ett inlägg som berättar att det inte är okej det som personerna som skriver dem elaka kommentarerna. Berätta även att de som inte tycker om det ni gör på bloggen behöver inte vara där. Om inte detta hjälper så kan ni radera de elaka kommentarerna och prata med en vuxen som kan stötta dig.
  Hälsningar Emma och Gustaf

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska försöka se till att se dem som är “osynliga” så att de slipper stå själva i korridorerna. Fråga dem om de t.ex. vill vara med på rasterna. Be lärarna att se till att alla får testa att vara med olika personer att lära känna varandra.
  Hälsningar Emma och Gustaf

  Vi tycker att boken har många budskap t.ex. att man ska försöka se alla och få alla att känna gemenskap. Ett tydligt exempel är hur Hilde alltid fick stå i ensam i korridoren med hoppet i huvudet och hjärtat i handen. En annan sak är att man aldrig ska mobba någon bara för att man själv mår dåligt. Ett exempel från vårt riktiga liv var när Gustaf bytte skola. Han berättade att när han kom till skolan så hade han inga vänner och så han kände sig utanför i början. Han bytte sedan tillbaka när han fick nog av att ingen pratade med honom så som de hade gjort på hans gamla skola. Bland annat Molly Sandén och Måns Zelmerlöw blev mobbade när de var små.

  Vi tänker att det som menas med citatet är att man även är ansvarig för vad man inte säger betyder att det är fel om man t.ex. inte frågar någon som ser ensam ut ifall de vill vara med på rasten.

 6. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska fråga någon som du inte har frågat innan. Det kanske är så att även om du inte har tänkt på det så kan det kanske finnas folk som vill vara med dig bara att dom inte vågar fråga. Så om du frågar andra som du inte har frågat innan så kanske du hittar en sån person som velat vara med dig men inte vågat fråga.
  Hälsningar Lovisa och Lova

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska anmäla dom fula kommentarerna som Hilde (Maja) har skickat på bloggen. Vi tycker också att ni ska skita i dom taskiga kommentarera och ha på er dom kläderna som ni vill ha på er och som ni tycker är snygga, cool och fina. Ni ska även säga till era föräldrar och lärare.
  Hälsningar Lovisa och Lova

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska gå till fröken och säga att ni vill ha en dag där ni kör olika aktiviteter och då man ska samarbeta och efter varje station så ska man byta partner så man lär känna fler. Ni kan också säga till fröknarna att det finns folk i klassen som känner sig ensamma och osynliga så vi skulle vilja göra vår klass till en storklass som är BFF med alla. Genom att göra olika saker t.e.x. att lärarna gör grupper så man hamnar med olika personer och ingen känner sig ensamma.
  Hälsningar Lovisa och Lova

  Vi tror att bokens budskap är att alla ska försöka se till att det inte finns någon som känner sig ensam och osynlig. I boken finns det en flicka som heter Hilde och hon känner sig osynlig och ensam. Jag kommer att tänka på att när jag såg två små mörkhyade flickor som oftast stod ensamma på rasterna.

  Vi tror att Martin Luther kring menar att även om du inte säger det så kan du fortfarande visa det på andra sätt tillexempel med hjälp av kroppsspråket. Du kan också skriva saker utan att säga något. Det kanske är enklare att skriva än att säga t.e.x. fula saker som Hilda (Maja) gjorde. Det kan även betyda att om du tillexempel ser någon göra något dumt och inte säger till en fröken eller dom och bara står och tittar på så är du nästan lika skyldig som den som gjorde det dumma.

 7. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska gå fram till en tjej/kille och fråga om dom vill vara din vän och om dom vill vara efter skolan men om dom säger nej så gör det inget för att du kan fortfarande skaffa dig vänner.
  Hälsningar Alexandra och Kevin

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska strunta i dom dumma kommentarerna och be den som skriver dumma kommentarer att sluta. Men ni kan också försöka att hitta den som skriver dumma kommentarer och radera kommentarerna som ni får på varenda inlägg. Men jag tycker också att ni ska prata med en vuxen som kan stötta dig med bloggen eller så kan du prata med din mamma eller pappa som kan stötta dig också.
  Hälsningar Alexandra och Kevin.

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska försöka att se dom som inte är med i klassen och fråga om dom vill vara med t.ex Hilde eller Elin. Ni kan också fråga om dom vill gunga eller bara vara med i pratet. Så blir ni en bra klass som har gemenskap. Så att ingen behöver vara ensam i korridoren.
  Hälsningar Alexandra och Kevin

  Camilla Gunnarssons budskap är att man inte ska behöva vara ensam på rasterna. Jag vet hur det känns att inte bli sedd och bara bli ignorerad för att jag har varit i den situationen själv och att i början så hade jag inga vänner men sedan så kom en klasskompis fram till mig och frågade om jag ville bli vän med henne och hon blev min första kompis.

  Citatet av Martin Luther King betyder att du är ansvarig för att säga ifrån om vad som är fel och vad som inte är fel.

 8. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska försöka komma i kontakt med fler människor t.ex. via nätet, socialamedier, fritidsaktiviteter, gårdar som 4H eller genom att hänga med elever från andra klasser eller skolor.

  På gårdar som 4H får du t.ex. hänga med djur så där kommer det alltid finnas någon att vara med.

  Via aktiviteter träffar du folk som är intresserade av samma saker som du vilket gör det enkelt för dig att komma på något att prata om t.ex. hur träningen gick eller vad du målade osv.

  På nätet är det enkelt att hitta nya vänner eftersom det är enkelt att komma i kontakt med många fler människor men kom ihåg att vara försiktig, för vem som helst kan sitta bakom andra sidan skärmen och låtsas vara vem som helst. Du måste även komma ihåg att vara dig själv, på nätet är det enkelt att låtsas vara någon som du inte är och bygga upp en fasad men ifall ditt syfte är att skaffa vänner och den du chattar med vill bli vän med dig när du låtsas vara någon du inte är, är det ju inte dig personen blir vän med utan den du låtsas vara. Konsekvenserna av att du låtsas vara någon du inte är kommer även leda till att du troligtvis kommer förändra dig pga att det är bara då du tror att du kommer få vänner. Ändra aldrig hur du är för att någon ska börja vara med dig, hitta personer som vill vara med dig för den du är.
  Hälsningar Robin & Moa

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni inte ska ta åt er av vad det står på hatkommentarerna. Vi vet att det inte kan vara kul att få sådana kommentarer men försök komma ihåg att folk som försöker trycka ner andra oftast mår väldigt dåligt själva. Försök föreställa er i den situation när ni inte mår bra och bara vill ha uppmärksamhet så kanske det blir enklare att förstå att just den kommentaren inte var avsedd för just dig/er utan mer för att personen vill försöka må bättre på ett ganska konstigt sätt.

  Om ni har svårt att komma över kommentaren kan ni kolla på alla stora youtubers, dom får hatkommentarer precis varje dag och dom verkar inte ta åt sig av det. Istället skrattar dom åt det, hur dumma folk ibland kan vara och hur deras hat bara kan låta konstigt ifall man ser det från ett annat perspektiv. Så sammanfattningsvis, försök tänka på handlingen, kommentaren ur ett annat perspektiv och försök förstå att det inte var menat mot er för ni är bra som ni är och ni ska inte låta någon trycka ner, våga ha er egen stil för det är den tillsammans med din personlighet som skapar din identitet och vem du är.

  Hälsningar Robin & Moa

  Goddag klassen!
  Vi tycker att ni ska få en bättre sammanhållning mellan eleverna på grund av att det är många i er klass och parallellklass som är “osynliga” som inte syns av andra, lämnas utanför och aldrig får ett “Hej! Vill du vara med?”, detta kan förbättras genom att ni t.ex. 2-3 gånger per vecka under rasterna väljer att göra något tillsammans som att exempelvis hoppa långhopprep och försöka göra ett helt varv utan att riva vilket vi för den delen våran klass har testat där det funkade jättebra och nästan hela klassen var med. Ni kan även under lektionerna trots att det kan vara svårt försöka att sätta er eller samarbeta med dom som du inte brukar vara med. Ett annat sätt att försöka få bättre sammanhållning i klassen är att ni t.ex. ber er fröken om att ni t.ex. ska få göra en muntlig redovisning om någon i klassen, fröken bestämmer vem. Den muntliga redovisningen kan leda till bättre sammanhållning i klassen därför att det kan leda till att man måste ta reda på mer om den andra personen och att alla måste samarbeta och prata med varandra. Avslutningsvis är det viktigaste för en bättre sammanhållning att alla försöker fixa det för annars kommer det inte gå i slutändan.
  Hälsningar Robin & Moa

  Vi tror att ett av bokens budskap är att man ska försöka hitta gemenskap med varandra pga att författaren beskriver hur mycket Hilde känner sig utanför gemenskapen genom att hon t.ex. känner sig osynlig, som en reserv som bara duger när bästisen är sjuk och att hon står ensam i korridorerna. Hildes utanförskap leder så småningom till “Monster Maja”, hatkommentarerna och skuldkänslorna. Senare när Hilde träffar Elin och hittar gemenskapen blir ju allting mycket bättre och “Monster Maja” börjar sakta men säkert tyna bort. Utanförskapen och osynligheten kan jag koppla till mitt eget liv i klassrummet när man ska välja vem man ska vara med och det alltid blir någon över som står och tittar oroligt över klassrummet för att hitta någon som inte är vald än. Bokens budskap kan vi vidare koppla till “Kenta och barbisarna” av Pija Lindenbaum där Kenta blir utstött av tjejerna och känner inte att han passar in samt att han blir utstött när han försöker vara med som att han vore osynlig.

  Vi tänker att citatet “Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger.” av Martin Luther King tror vi betyder att allt man säger ansvarar man för men även det man inte säger som om man bara står och kollar på exempelvis kan detta jämföras med mobbning, du är lika delaktig om du säger något eller mobbar som om du bara kollar på och inte gör något, när du är med i den tysta mängden runt omkring.

  Det Martin Luther King sa tycker vi är helt rätt och stämmer in till 100%. I boken är ju Hilde helt ensam, inte utfryst men bortglömd och oavsett om det är avsiktligt eller inte av klasskompisarna så tycker fortfarande och känner sig Hilde lika ensam. Sammanfattningsvis tycker vi att Martin Luther Kings citat vill berätta att den tysta mängden måste våga stå upp för vad som är rätt.

 9. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska gå fram till nån och om dom vill vara med dig, och om dom säger nej så säger du varför och då får du en förklaring kanske.. Ett annat tips är att du kan fråga nån annan som också är utanför om ni ska göra något efter skolan eller något annat. Ett till tips är att du kan börja skriva snälla kommentarer på tex instagram till bilder som din klass har lagt ut t.ex Hedda och Lovisas bilder.
  Hälsningar Elin och Max

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska berätta för era föräldrar att nån har skrivit något taskigt till er så att dom vet det, och att ni bara ska ignorera den kommentaren. Ni skulle också kunna anmäla den fula kommentaren till polisen.
  Hälsningar Elin och Max

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska säga till er fröken att ni vill att hon ska göra grupperna så att man får vara med andra personer, för att i vår klass gör fröken grupperna.
  Hälsningar Elin och Max

  Vi tror att Camilla Gunnarssons budskap är att man inte ska låta någon känna sig utanför. Vi tror det för att i boken så känner Hilde känner sig utanför och osynlig.
  På Elins dagis så var det väldigt många som kände sig utanför och osynliga och satt och tex byggde lego eller lekte med barbisar.
  En film som är lik är ”Matilda” av Roald Dahl som vi har läst och sett film i skolan i 4:an, för att Matilda känner sig ensam och kanske lite osynlig hemma för att Matilda vill inte kolla på TV fast hennes föräldrar hela tiden tvingar henne att kolla på TV. Så hon läser istället på sitt rum istället för att kolla på TV.

  Vi tänker att man ska vara ansvarig så att man inte säger något dumt eller skriver någon taskig kommentar på en blogg eller en app tex instagram.

 10. Hej Hilde! Vi tycker att du ska säga till fröken att du känner dig osynlig.
  Hälsningar Rune,Oskar

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska blockera och anmäla och berätta för en vuxen. Sen kan ni radera kommentarerna. Och strunta i de.
  Hälsningar Rune , Oskar

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska ha en dag då ni har samarbetsövningar tillsammans där alla hjälps åt. Under dagen får det inte komma några elaka kommentarer eller någon som blir utanför.
  Hälsningar Rune, Oskar

  Jag tror att författarens budskap är att man inte ska döma någon innan man vet hur dom är. Och att ingen ska vara utanför.

  Jag har känt mig utanför när jag gick i trean.

  Vi tänker att man får inte säga elaka saker men man ska inte heller vara tyst om någon är ensam. Då är det ditt ansvar att fråga någon som ensam.

 11. Hej Hilde! Vi tycker att du ska fråga Hedda och Lovisa om du skulle kunna få vara med på deras blogg och bli deras kompis, kanske hänga med dom. Vi tycker också att Hilde ska säga att det var hon som var Maja och säga förlåt och förklara varför hon skrev det. Jag skrev så här för att man blir lätt avundsjuk på någon som har något man inte själv har.
  Hälsningar Leo&Maya

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska anmäla till polisen att en viss Maja skriver fula dumma saker på er blogg och Hedda och Lovisa, ni ska också ge ett exempel på en kommentar hon har skrivit. Ni ska också svara på kommentaren och fråga vem hon är och varför hon skriver så.
  Hälsningar Leo&Maya

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska börja prata med alla och fråga mer om andra får vara med. Vi tycker att det är riktigt dåligt att det finns (osynliga) personer som hela tiden känner sig utanför. Om du är en osynlig, så tycker jag att du ska prata med en lärare eller en av dina föräldrar. Jag hoppas att du tar till dig vad jag sa och låt ingen, ingen stöta ut/mobba dig. DU SKA INTE BEHLÖVA VARA OSYNLIG.
  Hälsningar Leo&Maya

  Budskapet är att man inte ska mobba på nätet utan man ska berätta om något är fel och man ska inte bara låta det vara. Om jag skulle vara Hilde skulle jag säga till Hedda direkt efter Hilde hade skrivit den första kommentaren och förklara hur hon kände. Jag har aldrig riktigt blivit utstött, varit osynlig. Men jag förstår precis hur alla dom osynliga känner sig :(.

  Om du ser att någon slår någon annan ska du inte vara rädd för att berätta för någon direkt. Om du kanske inte hinner eller ingen är där förutom du, ska du gå fram och säga till killen som slåss.

 12. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska gå till en lärare och berätta hur du känner så att läraren kan prata med klassen om att det finns en i klassen som känner sig utanför och då kanske få dina klasskamrater att tänka på att där finns en person som känner sig utanför och då kanske dom börjar tänka på att det kanske är du och så kanske frågar om du vill vara med dom. Du kan även prata med dina föräldrar om det ifall du tycker att det är jobbigt att prata med dina lärare så kan dina föräldrar prata med din lärare istället.
  Hälsningar Alva och Linnéa

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska anmäla, blockera och säga till en vuxen och sen efter det så kan ni radera kommentaren och strunta i vad den användaren säger. Dom användarna som säger sånna här saker skriver så bara för att dom har det jobbigt hemma eller så är dem avundsjuka på er så ni ska inte ta det på blodigt allvar för oftast menar dom inte det dom säger/skriver.
  Hälsningar Alva och Linnéa

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska be er lärare om att få ha en dag när ni bara gör samarbetsövningar och uppgifter där alla behöver hjälpa till för att det ska funka och på den dagen så ska man inte heller säga elaka kommentarer och man ska låta alla vara med.
  Hälsningar Alva och Linnéa

  Vi tror att författaren Camilla Gunnarssons budskap är att alla ska få vara med och ingen ska känna sig utanför och osynlig. Jag kan även koppla det här budskapet till när vi började i trean när min bästa kompis började på en annan skola och mina två andra bästa kompisar ville vara själva och jag fick inte vara med och då så kände jag mig väldigt ensam och osynlig och jag stod helt ensam på rasterna. Jag kan koppla det här budskapet till en film som heter “HIGH SCHOOL MUSICAL” och i filmen då kommer där en ny tjej till en skola och då känner hon sig ensam och osynlig men senare i filmen så blir allt bra och hon får massor med vänner och en pojkvän.

  Vi tänker att citatet av Martin Luther King betyder att man måste ta ansvar för det man säger till folk men man måste även säga till om man ser att någon annan gör något fel.

 13. Hej Hilde! Vi tycker att du ska säga till en lärare om att du är utfryst, som sen ser till att du inte blir utfryst. Du kan även fråga Lovisa och Hedda om du får vara med de i skolan eller efter skolan. Men om de säger att du inte får vara med så kan du också säga till en lärare. Alla får vara med alla.
  Hälsningar Ebba L och Timothy

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska anmäla den personen som skriver den elaka kommentaren. Ni kan även fråga personen varför den skrev de kommentarerna på ett trevligt sätt. Alltså svara på kommentaren. Eller så skiter ni i det och raderar kommentaren, så störs ni inte av den.
  Hälsningar Timothy, Ellen och Ebba L

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska ha ungefär som ett råd där ni pratar om hur man ska vara mot varandra. Läraren kan även bestämma lite mer. T.ex grupper till olika saker och platser i olika salar, så att man sitter och arbetar med olika personer. Genom att göra detta så lär man känna fler och får fler kompisar att vara med. Då blir ingen utanför.
  Hälsningar Ellen, Timothy och Ebba L

  Vi tycker att budskapet i boken är att ingen ska vara utfryst och ensam och att man ska hålla koll på att ingen känner sig utanför. Gå hellre fram till personen och fråga om hen vill vara med, eftersom i boken så är Hilde utanför och känner att ingen ser henne.
  Detta kopplar vi ihop med på en rast här i skolan. Då var det nästan en hel klass som stod och lekte en lek och en tjej i klassen stod bara bredvid. Det såg ut som att ingen såg henne och ingen frågade om hon ville vara med. Vi kopplar också ihop budskapet med en bok som heter Kompisboken av Lin Hallberg. Där var det också en tjej som kände sig utanför. Hon fick inte heller vara med alla andra, precis som Hilde.

  Citatet av Martin Luther King tror vi handlar om, att om man ser någon som gör fel så ska man säga till den personen att den gjorde fel.

 14. Hej Hilde! Vi tycker att du ska prata med dina föräldrar eller lärare och det kanske också skulle vara skönt att prata med en kurator. När en sådan kompis kommer fram ( en kompis som tar en som en andra kompis) så verkar det som om du inte vill vara med den.
  Hälsningar Linn, Ellen och
  Frida.

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska radera de fula kommentarerna.Och om det fortsätter komma fler kommentarer så tyckte vi att ni ska anmäla det. Men om den funktionen inte finns på er blogg så tycker jag ni ska prata med era föräldrar.
  Hälsningar Linn, Ellen och
  Frida.

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska se efter på rasten om det är någon som står ensam. I så fall så gå fram till den och fråga om den vill vara med.
  Hälsningar Linn, Ellen och
  Frida.

  Vi tror att budskapet i boken vill visa oss att man kan faktisk känna sig osynlig. Och att vi måste hjälpa dom som ser ut eller känner så. Det är faktist så att alla inte har någon att vara med och vi måste hjälpa dom.

  Det Martin Luther King säger tycker vi stämmer.
  T.e.x om jag ser någon bli mördad och inte säger det till polisen så är jag lika skyldig som mördaren för att jag håller en viktig information för mig själv.

 15. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska försöka komma närmare någon i klassen som kanske också känner sig utanför. Du skulle också kunna säga till någon vuxen om ditt problem om du tycker att det hjälper och känns bra. Du kan möjligtvis börja med en fritidsaktivitet då du kan komma närmare andra barn och få nya kompisar eftersom du då har samma intresse som din kompis. Lycka till Hilde!
  Hälsningar Mattias och Viggo.

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska hålla koll på om det kommer fler hatkommentarer och isåfall anmäla det till polisen som har teknik till att söka upp vem som skriver hatet. Ni kan även säga till en vuxen om vad som har hänt eftersom de kan hjälpa er med ert problem. Hoppas ni klarar av det!
  Lycka till!
  Hälsningar Viggo och Mattias

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska göra någonting i klassen tillsammans så att man kommer närmare varandra och får en bättre sammanhållning och får nya kompisar. Ni kan anordna exempel ett disco eller gruppövningar.
  Hoppas att ni blir bättre kompisar!
  Hälsningar Mattias och Viggo

  Vi tror att budskapet i boken var att man ska visa att man bryr sig och samt att man absolut inte ska hata på nätet. Detta ser man i boken när Hilde står helt ensam i korridoren och väntar på att någon ska fråga henne om hon vill vara med. Samt när Hedda och Hilde sitter i väntrummet till skolsköterskan där de pratar om näthat. Jag såg en gång på en sida på nätet där jag såg att en person som hade skrivit en kränkande kommentar om det senaste inlägget. Det kan vi koppla ihop med nyheter på tv då de pratar om det ofta. Samt Telias reklam.

  Vi tycker att det är ett riktigt bra citat eftersom det kan passa in i mångas hjärtan och i skolor.

 16. Hej Hilde! Vi tycker att du ska visa att du också finns i klassen, och ta för dig. T.ex ta för dig och kanske göra något roligt som ingen glömmer men om det fortsätter och att ingen bryr sig om dig så kan man prata med någon där hemma eller på skolan om vad som händer i klassen. Det kan leda till att Hilde kanske byter skola och där kan hon få fler kompisar. Hilde kan också börja på någon lagsport så hon hittar kompisar där. Eftersom det är ju inte rätt att köpa sig kompisar eller göra saker som de gillar och kanske inte du.
  Hälsningar Elin H och Hendrix

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska skriva till den som skrivit kommentaren att de inte är kul att få massa hatkommentarer. Ni kan också säga till en vuxen som kan hjälpa till och kanske ta reda på lite fakta om personen som skrivit kommentaren och ge lite tips på vad man ska göra. Om ni kommer på vem det är så ställ frågor varför och vad det är som får dig att skriva kommentarerna.
  Hälsningar Elin H & Hendrix

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska som klass åka på någon klassresa eller så kan ni göra aktiviteter i lag så att ni kommer närmare alla. Ni kan också ha EQ mer under veckan och prata om sådana saker där.
  Hälsningar Elin H & Hendrix

  Bokens budskap är att om du gör något dumt som du ångrar djupt så berätta för en vuxen. Det kan sedan leda till att de ordnar ett samtal så kanske det löser sig. T.ex när Hilde berättar sanningen för Åsa. En händelse i mitt liv är när Hendrix skrev till en person att “Din mamma på en pizzeria utan din pappa” efter Hendixt slängt iväg kommentaren så skämdes han eftersom personen lever dag ut och dag in utan en pappa. Ett känt citat som passar bra in på bokens budskap är att “Livet är för kort för att sura bort”

  När vi läser citatet av Martin Luther King så tänker vi att du är inte oskyldig om du inte säger något eftersom hade du t.ex sagt ett “hej” hade du kanske gjort personens dag till nåt bra.

 17. Hej Hilde! Vi tycker att du ska prata med en kurator, förälder eller någon annan vuxen. Du skulle kanske kunna fråga en kompis, förälder eller lärare om råd och stöd.
  Hälsningar
  Molly och Mathias

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska blocka användaren till kontot som skriver elaka och kränkande kommentarer. Vi tycker det är bra om ni berättar för föräldrar m.m. Om det har blivit fler och värre kommentarer ska man polisanmäla/rapportera.
  Hälsningar
  Molly och Mathias

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska t.ex fråga klasskamrater som ser ut att vara ensamma om dom vill vara med på rasterna. Man skulle också kunna ta upp det i klassrummet och prata om det med läraren. Man kanske skulle kunna ordna en helg så att man kan träffa klassen och lära känna varandra bättre, prata och vara med fler personer än bara sin BFF.
  Hälsningar
  Molly och Mathias

  Vi tror att bokens budskap är att man ska lägga märke till dom som verkar vara ensamma, utanför eller osynliga. Vi tror också att om man är lite mer “populär” måste man ta ansvar för att fråga de som inte vågar säga någonting eller ser ut att vara ensamma.

  Vi tänker att citatet betyder att om man är ensam måste man säga till så att det inte blir värre som i boken #tillsammans #utanför när Hilde börjat skriva hemska kommentarer om andra. Men de andra som inte känner sig osynliga och har någon kompis att vara med har också ett ansvar att fråga om någon vill vara med.

 18. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska vara mer med folk du vill vara kompis med, du kan fråga dem om du får vara med dem en rast och så fortsätter du så. Du kan säga snälla saker till folk så att de lägger märke till dig och tycker att du är snäll. Du kan räcka upp handen oftare i klassrummet, så att folk inte missar dig och din röst. Du kan byta skola och klass, man hittar inte alltid rätt person i alla klasser. Om din skola delar in årskurserna i spår som A, B eller C kan du byta spår. Du kan börja på någon sport eller annan aktivitet, där finns det många med samma intresse. Om du har t.ex. Snapchat kan du bli vän med klasskompisarna där. Då ska du nog få kompisar.

  Hälsningar Emilia och Susanne

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska fråga runt i klassen om det är någon som känner igen kommentaren. Ni borde säga till en vuxen att någon skrivit dumma saker. Anmäl också kommentaren. Ni kan ta bort det “Maja” har skrivit, då påminns ni inte om det hemska. Om ni vet att det är någon i klassen som har gjort det borde ni säga till en lärare så att ni kan prata om det. För att få bloggen säkrare kan ni göra er blogg privat, då måste ni godkänna de som vill följa, och vet enkelt om någon är dum. För att kunna kommentera på vissa bloggar måste man lämna in en mejladress. Ta reda på vems mejl det är.
  Hälsningar Susanne och Emilia

  Hej klassen! Vi tycker att ni ska lotta för att få klassens sammanhållning bättre. Om läraren drar upp t.e.x Hildes namn får Hilde välja hur många kompisar hon vill ha med sig på rasten. Då drar man upp fler lotter och så blir det en grupp.

  På kortraster kan ni leka lekar hela klassen där ni måste vara med.

  I skolan har vi ett ämne vi kallar EQ. Där lär vi oss hur vi blir bättre kompisar och gör samarbetsövningar.

  Ni kan ha en hel skoldag till att lära känna varandra. Ni kan t.ex. köra en lek där ni får ett namn i klassen som ni ska säga något bra om.

  Hälsningar Susanne och Emilia

  Vi tror att bokens budskap är att man ska vara snälla mot varandra, både i verkliga livet och på nätet. Det förstår vi genom att Hedda och Lovisa blir ledsna när “Maja” kommenterar elaka saker på bloggen. Hilde har inga kompisar och mår inte bra av det. Därför släpper hon lös monsterMaja och kommenterar elaka saker som hon ångrar.

  Detta kopplar jag ihop med en händelse då Josef inte hade kompisar när han började förskolan. Då var han ledsen när han kom hem. Han ville spela fotboll, men hade inga kompisar till det. Sedan ordnade det sig och han fick kompisar.

  Jag tänker också på början av den första Harry Potter filmen då Harry var ensam. Han hade inga kompisar, men när han bytade skola fick han många goda vänner.

  Vi tänker att man är ansvarig för allt man gör och inte gör. Om Emilia t.ex. säger åt Susanne att sticka är det hon som är ansvarig om Susanne aldrig kommer tillbaka, men hon är också ansvarig för att inte ha sagt förlåt, eftersom det var elakt sagt.

 19. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska försöka prata och fråga någon i din klass om hen vill vara med dig eller iallafall försök starta en konversation med personen. Kom ihåg att ett enda ord som “hej” kan leda till en miljon olika saker. Om du inte känner att du vill vara med någon i din klass så tipsar vi att börja på en sport som till exempel tennis, fotboll eller gymnastik. Där är det enklare att hitta vänner. Om du inte tycker något av detta hjälper eller om du får fler problem så tycker vi att du ska söka på “Ella grundel” på youtube eftersom hon är väldigt bra på att lösa problem. Då kan du skriva frågan på hennes ask.fm och få svar inom kort. Lycka till!
  Hälsningar Linnea och Karl.

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska berätta för en vuxen om vad som hänt eftersom vuxna oftast vet hur de ska hantera sådana situationer. Om ni hittar en vuxen som är bra på datorer så kan ni hitta adressen var kommentaren har skrivits ifrån och hitta vem som skrev kommentaren. Lycka till!
  Hälsningar Karl och Linnea

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska åka på en klassresa och göra saker tillsammans hela klassen för att lära känna varandra bättre och kanske får ni veta mer om de personer ni inte känt så bra innan. Om detta blir för dyrt kan ni ha klassfest/disco. Ni kan även göra som vi gjort i vår klass, då vi anmälde oss till olika tävlingar. Då lärde vi oss att samarbeta och fick bättre sammanhållning. Lycka till!
  Hälsningar Linnea och Karl

  Vi tror att författarens budskap är att det finns folk som är osynliga, men inte mobbade. Ett exempel från boken är när Hilde berättade om hur hon kände sig i sin klass, alltså osynlig. Vi tror att författaren försöker berätta hur de som är osynliga känner sig och vad man ska göra om man känner sig osynlig.

  Budskapet som vi tyckte boken förmedlade är att det är fel att näthata och att man oftast ångrar sig efter det man gjort. Som till exempel när Hilde skrivit den dumma kommentaren på Lovisas och Heddas blogg och efter kände sig falskast i världen och blev besviken på sig själv.

  Vi kopplar ihop händelserna i boken med när Karl fick en hatkommentar på en video han lagt ut på youtube precis som Hedda och Lovisa fick en hatkommentar på deras blogg i boken.

  Vi tycker att boken passar väldigt bra ihop med det kända citatet “be sure to taste your words before you spit them out”, som med andra ord betyder att man ska tänka sig för innan man säger något. Vi kopplar ihop citatet till boken på så sätt att Hilde borde ha tänkt sig riktig noga för innan hon skrev hatkommentarerna på bloggen och tänkt på vilka konsekvenser det kunde bli. Om hon hade tänkt på vad hon skrev och förstått hur taskigt det var att skriva så hade hon aldrig gjort det.

  Vi tycker att Martin Luther King har helt rätt om att man även har ansvar för det man inte säger. Man är med andra ord lika skyldig aktiv som passiv. Ett exempel är om någon skulle gå fram och börja säga taskiga saker till någon så är jag själv lika skyldig om jag bara står och tittar på och inte säger till personen (personen som är aktiv). Om man ser något som är fel måste man säga till.

  Vi tror att de menar att Hilde inte bara är ansvarig för det hon skrev utan hon är också ansvarig för att hon inte berättade att hon kände sig utanför och osynlig förrän efter hon hade skrivit hatkommentarerna.

 20. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska säga till en vuxen eller någon du kan lita på och prata om problemet att du känner dig osynlig, t.ex. skolkurator, någon förälder eller något syskon.
  En annan sak du kan göra är att börja på någon fritidsaktivitet och hitta vänner där som inte går i din skola och inte vet vem du är. Då kan inte de personerna på fritidsaktiviteterna veta hur du är i skolan. Om du till exempel är på någon tävling med den aktiviteten kan du ju passa på att kanske prata med dina motståndare och vara vän med dem för att de har ju ingen aning om hur du är sen innan och då kan kanske någon som också känner sig utanför i andra laget eller någon av dina motståndare kanske hitta en vän som man kan skriva med på instagram, facebook eller snapchat när man kommer hem efter skolan.
  Hälsningar Theo & Isabel

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska ta en screenshot på den taskiga kommentaren. Sedan tycker jag att ni ska blocka eller rapportera personen som skrivit kommentaren. Om det inte funkar kan ni ta bort kommentaren. Efter den är borta tycker vi att ni ska säga till en vuxen och visa screenshoten för en vuxen. Ni kan också säga till er lärare vad som hänt så att hen kan fråga dem i klassen om det är någon som vet någonting om kommentaren.
  Hälsningar Theo & Isabel

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska åka på någon utflykt där ni kanske kan sova över i tält. Då kan läraren bestämma i vilken tält ni ska sova i så att ni inte hamnar med era bästa vänner utan dem personerna ni kanske aldrig riktigt lagt märke till, kanske någon ni inte skulle valt att dela tält med annars. Vi tycker också att lärarna ska ta ansvar och bestämma mer i vanliga fall som t.ex vem som ska sitta tillsammans på bussen och vem som ska orientera tillsammans. Ni kan också göra samarbetsövningar i par, grupper eller hela klassen där alla måste vara delaktiga och kommunicera. Man kan också göra en klassblogg där alla får vara delaktiga och skriva om ett ämne man kan också göra inlägg tillsammans med någon annan i klassen och kan då veta vad den andra står för.
  Hälsningar Theo & Isabel

  Bokens budskap tycker vi är att de som känner sig osynliga som Hilde ska känna igen sig och inte känna sig som den enda på jorden som känner sig osynlig. Boken förmedlar också budskapet att de som aldrig känt sig utanför kanske tänker till att det finns de som är utanför och kanske börjar lägga märke till dem som är utanför och bjuder in dem till att vara med dem.

  Som t.ex. När Hilde och Hedda berättade för varandra vad som hade hänt så sa till och med Hedda att hon hade varit för upptagen med Lovisa så att hon inte märkt att Hilde är utanför.

  Ett exempel från det riktiga livet var när Isabels kompis på dagis inte hade någon att vara med, då fick hon vara med dagisfröken. Men när dagisfröken en dag sa att hon skulle leka med några kompisar istället då så sa alla andra att hon fick vara med och sen så lekte hon alltid med olika kompisar.

  En bok med samma budskap är Lill-Zlatan som vi läste i skolan. Där var huvudpersonen utanför för att hans farbror hade hittat en kille han gillade och de var ihop och då kände sig Lill-Zlatan utanför eftersom att han hade bestämt sig för att inte gilla farbrorns pojkvän men i slutet av boken gav Lill-Zlatan honom en chans och det visade sig att han var jättesnäll. Eftersom att Lill-Zlatan kände sig utanför kan vi se ett samband mellan böckernas budskap.

 21. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska försöka hitta någon som också känner sig utanför och försöka bli kompis med den. Eller så kan du säga till en vuxen och berätta att du känner dig osynlig men inte mobbad. Du kan också börja på någon aktivitet.
  Hälsningar Hugo, Ebba

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska anmäla kommentaren eller prata med en vuxen. Man kan även gå in på andras bloggar och se om de också har fått hatkommentarer från samma namn, för då kan man anmäla personen. Man kan be läraren att visa upp bloggen i klassrummet så läraren kan berätta för klassen hur man ska bete sig på nätet
  Hälsningar Ebba och Hugo

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska fixa en klassfest som alla får vara med på. Man kan be läraren att välja vilka som ska arbeta med vem när de arbetar i grupper.
  Hälsningar Ebba och Hugo

  Vi tror att bokens budskap är att man ska hjälpa de som inte alltid har någon att vara med. Det betyder att man inte ska gå förbi ensamma och heller inte nätmobba. T.ex. det som Hilde sa i slutet av boken: “Men jag vet att jag alltid kommer att försöka fråga den som står ensam om de vill vara med”. På TV så tar de ibland upp undersökningar som de gör på skolor om utanförskap och nätmobbing.

  Vi tänker att citatet av Martin Luther King “Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger” betyder att man inte bara är taskig om man säger något dumt. Utan man är även taskig om man hör någon säga något dumt men man säger inte emot eller gör någonting åt det.

 22. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska hitta ett roligt och intressant fritidsintresse så du kan ta kontakt med dom som går på aktiviteten och skaffa vänner där. Men du kan också försöka skaffa vänner.
  Hälsningar Ella Filippa J och Ludvig B.

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker att ni ska ta bort kommentaren och ta bort användaren men kommer hon tillbaka så får ni blocka och säga till föräldrar. Men blir det grövre så får ni anmäla.
  Hälsningar Ella Filippa J Och Ludvig B.

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska ha en burk med lappar med era namn på och så drar er lärare en lapp. Dom som står på lappen ska vara i skolan i 3 dagar så dom kan lära känna varann och kan bli bra vänner.
  Hälsningar Filippa J Ella och Ludvig B.

  Budskapet är att om man hatar på nätet så får man konsekvenser och att man inte ska hata varann. Man ska alltid vara ärlig om vad man gör och säger.

  Man ska säga till när någon blir illa behandlad och om man inte säger till är man lika dum själv om man inte säger något.

 23. Hej Hilde!
  Vi tycker att du ska prata med skolkuratorn för att hon kan reda ut era problem som du har med Hedda och Lovisa.
  Hälsningar Emelie & Atilla

  Hej Hedda och Lovisa!
  Vi tycker inte att ni ska bry er om att någon har skrivit en taskig kommentar en gång men om den personen har gjort det minst 5 gånger så måste man ta i lite och säga emot men på ett snällt sätt.
  Hälsningar Emelie & Atilla

  Hej klassen!
  Vi tycker att ni ska tänka på att om ni ser någon som är ensam ska ni fråga den om den vill vara med fast ni inte är kompisar. Om man inte frågar vet man inte hur den personen mår eller känner sig.
  Hälsningar Emelie & Atilla

  Vi tror att Camilla Gunnarssons budskap är att hon vill lära oss att tänka på att vissa kan känna sig utanför och ensamma. Om man ser att någon känner sig ensam så kan man fråga om han vill vara med.

  Om ingen säger hur man tycker så kan inte andra veta hur man känner eller mår. Man är ansvarig för att säga till om någon gör något dumt men man ska inte säga saker hur man vill.

 24. Hej alla lässtjärnor!
  Vad glad jag blir över att ni har läst min bok #tillsammans #utanför och kommer med så många kloka tankar och tips! Jag vill gärna dela dem vidare så fler får läsa dem så jag lägger ut dem bl.a. på min Facebook-sida
  https://www.facebook.com/CamillaGunnarsson123/
  Jag ska läsa mer här på er sida, ni verkar läsa och tipsa om många bra böcker! Roligt sätt ni har att jobba med böcker också, det ska jag också tipsa vidare om. Det är några klasser/lärare som frågat mig om bra sätt att jobba med t.ex. #tillsammans #utanför. Tack för inspiration!
  Glada hälsningar från Camilla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *