Ryttarna av Mats Wahl (NATUR & KULTUR)

Inom temat miljö- och hållbar utveckling läser vi naturligtvis skönlitteratur kopplat till arbetsområdet. Vi sammanfattar det vi har läst under några veckor framöver. Välkommen att läsa våra inlägg i kommentarsfältet!

3 reaktioner till “Ryttarna av Mats Wahl (NATUR & KULTUR)”

 1. Boken handlar om en 16-årig tjej vid namn Elin. Allting börjar med att Elin och hennes bror,Vagn står i ett köpcentrum som heter “Wong”. Plötsligt så ser Elin en familj vid namn “Torson”.

  Elins familj och familjen Torsons är väldigt stora fiender, Elin blir väldigt rädd när hon ser dem. Sedan går Elin och Vagn in på en affär och det köper små knivar, de lånar också hästar. När de ska rida hem så blir de anfallna av familjen Torson och precis när Björn (pappan över Torson familjen) ska slå Elin så skjuter hon en pil som hon sätter mellan hans skulderblad, Björn faller ihop på marken död.

  Björn tog sönder Elins sträng till armborstet innan han föll ihop så hon hade ingen chans mot Norman och Ida (Son och dotter till Björn).
  Hon flydde då hem utan Vagn.

  Familjen torson hade tagit Vagn för att använda honom som byteshandel. Elin gav sig av mot deras hus med hopp om att hitta Vagn, men det enda hon fann där var Harald (Björns andra son) som låg sovande med hög feber.

  Elin hjälpte Harald med att laga mat och andra saker, Harald gav då information till Elin om var Vagn befann sig.

  Elin fick flera ideer om hur hon skulle komma till platsen som Harald berättat om som hette “Nergården”. En dag hörde de helikoptrar över huset. Det var polisen som kom. Elin fick svara på ett par frågor om sig själv till en lögndetektor för att polisen skulle vara säker på att hon talade sanning. Polisen gav sig sedan av och Elin såg helikoptern flyga iväg över det stora träden.

 2. Sammanfattning ryttarna

  I den biten jag läst så handlade det hela om Elin som fortfarande är på jakt för att få tillbaka Vagn, Harald var också med och hjälpte Elin att hitta Vagn. När det skulle börja gå mot huset där Vagn hölls fången så blir det överfallna av samma polis som var i huset förut. De blir då förda till en anläggning där de får vatten och mat. Elin hamnade i en cell med en äldre kvinna som hette Syria och Syria sjönk ihop helt naken på marken, Elin trodde att dom hade våldtagit henne och senare några dagar så släpper dom ut Elin och Harald och dom fortsätter resan med att hitta Vagn. Elin hoppar upp på hästen och Harald går bredvid. Men de behövde hitta ett ställe där de kunde sova över natten, de hittade då ett hus som ägdes av en gammal dam vid namn Njalla och de fick sova över, de fick samt mat av henne. Nästa morgon gav sig dom iväg mot stället där Vagn hölls fången. De gick och gick och till sist kom det fram till huset och Björns bror kom ut och betraktade Elin. Elin bad då om att få tillbaka Vagn mot något byteshandel. Först var dom osäkra men sedan gick de med på “dealen” och gav över Vagn och sa “nu kan vi hämta våra saker när vi vill”. Efter det begav sig Elin,Harald och Vagn hemåt men Vagn orkade inte hela vägen hem eftersom att han hade väldigt hög feber. Dom fick stanna vid Harald’s hus och sova där över natten tills att nästa morgon skulle anlända och senare på kvällen så låg Elin och Harald och sjöng låtar för varandra och det skrattade när det bytt ord i texterna. Sedan somnade båda två nöjda och Harald låg med filtar över sig vid den öppna kaminen.

 3. Elin och Harald vaknar tidigt och Vagn sover fortfarande, Elin och Harald hade haft sex. De snackade lite om det när det var vakna, men strax därpå så åt de frukost och när de hade ätit så tänkte dom bege sig hemåt, och innan dom går ut så kollar dom med kikaren om någon är där ute. Harald ser då en människa som han inte visste vem det var. Men det kunde inte stanna så det gick ut och Vagn fick ligga på skottkärran eftersom han hade feber, Elin skjutsade Vagn och Harald höll vakt bakom. Men när Elin vänder sig om är han helt försvunnen, hon blir ganska nervös och hon går tillbaka till ställen där de gått förbi. Nere vid ån ser hon Harald döende på marken med en skäkta genom bröstet. Hon sprang tillbaks till Vagn och berättade allt som hon hade sett, hon tänkte bege sig tillbaka och hämta Harald’s kropp. Men Vagn stoppade henne och sa “Om du går tillbaka kommer det säkert sätta en skäkta i dig med” Elin förstod och gick därifrån gråtande. Längre ner på gatan så mötte de på polisen och Elin fick berätta allt som hänt gråtande eftersom hon var väldigt förälskad i Harald. Hon sa också att någon av polisen kanske kan vara en beträdare eftersom Harald låg i källaren när skogsfolket pratade sina hemliga planer. Vilket som får hon att veta detta är att de visste att Harald vart där eftersom att Harald berättade hos polisen förut att han låg där med hög feber och dom blev säkert rädda att han hade hört något. Men Elin kan inte prata mer eftersom hon blir distraherad av att hon ser kvinnan som satt i fängelset naken på golvet, och nu satt hon i en polisbil med uniform. Hon fick då tankar över att dom försökt lura henne och som hennes föräldrar alltid sa “prata inte med polisen”. Efter allt prat så begav de sig hemåt och några dagar senare så har Elins familj ett möte med Idas familj, de fikar och tar ett snack om allt som har hänt och efter “mötet” så beger sig Ida hemåt med rull lager som det kommit överens om att dom skulle få köpa. Senare rider Elin den nya hästen som Ida gett henne eftersom Ida dräpte deras andra häst. Elin började gråta men inte normalt utan hon grät glädjetårar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *