48 reaktioner till “Dennis hemlighet av David Walliams (B.Wahlströms förlag)”

 1. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Nu har jag både läst boken och sett filmen och jag har kommit fram till dessa likheter och skillnader.

  Boken och filen börjar likadant: vanlig kille på en vanlig gata som bor i ett vanligt hus

  I boken så är dom flesta karaktärerna “vanliga” tex när dom spelar fotbollsmatchen så e domaren sjuk så dom tar in en ny, i boken så är han “manlig” och lite tuff och dömmer nästan lite oschysst medan i filmen så framställs han som “gay” och nästan lite överdrivet “kvinnlig” typ lite “fjolligt” och så e han rätt tramsig tex när ska döma straff så får Dennis ont när någon puttar honom då får inte spelaren en varning som han fick i boken utan domare sa
  det där vart ju inte schysst säg förlåt!

  Sen kom jag också att tänka på att i boken så får Dennis en kompis som heter Lisa. I boken så övertalar hon honom att göra alla knasigheter tex att ta på sig klänning i skolan men i filmen så säger han:
  jag vill göra något extremt!
  Lisa Sa emot i början med gav med sig sen vilket betyder att det är helt annorlunda i boken från filmen i just detta perspektiv! I boken så finns det en kille som heter “bic Mac” eller alla kallar honom det dom säger e tjock och äter massa choklad ,när han ser Denis (Denise) när dom går på stan så säger han
  vem e din tjejkompis Lisa?
  Hon svarar då att det är hennes brevvän från Frankrike och då frågar bic Mac om “hon” ska följa med till skolan då svarar Lisa: det e klart hon ska!
  Denna delen fanns inte i filmen eftersom att dom framställer honom som fet och då vill man ju inte fråga ett barn om dom vill spela den feta personen i en film

  Dennis har en kompis som heter darvesh och han och hans mamma hämtar alltid dennis till fotbollen eftersom han nämligen spelar fotboll! Till skillnad från boken så framställs darvesh mamma som förälskad i Dennis pappa vilket det verkligen inte gör i boken. Å ena sidan e det lite svårt att framställa någon som kär i en bok men å andra sidan skulle boken ha lite mer spänning den skulle liksom va snäppet roligare. Boken och filmen påminner varandra när det gäller “handlingen” men hur dom för fram historien skiljer sig lite eller faktisk rätt mycket eftersom det är Dennis som tar eget insiativ man i boken är är lisa som övertalar honom till alla knasigheter som sagt! När boken va slut va jag lättad eftersom det va en läsläxa jag ville bli klar med men när filmen va slut så tyckte jag det va tråkigt eftersom att kolla på film på lektionen e ju inte fy skam!

  Ifall jag skulle välja mellan boken och filmen nu i efterhand skulle jag nog kolla på filmen och sen läsa boken isåfall eftersom jag fattade mer i filmen.

 2. Nu när jag läst boken och sett filmen så har jag börjat tänka. När man tänker efter noga så ser man att det finns många likheter och skillnader.

  Boken och filmen är lika på många sätt men det finns också många skillnader. Här kommer några exempel på stora skillnader i boken.

  En av dom största skillnaderna enligt mig är att i filmen så är Darvesh mamma är kär i Dennis pappa i motsats till boken då hon bara brydde sig om Darvesh och Dennis.

  Sedan så finns det ju en massa små skillnader som att i filmen så var Dennis peruk brun och i boken så var den blå, att Dennis fick hemskola när han blev relegerad från skolan och att när Dennis “tappar” peruken i boken så är det för att han snubblar på en fotboll men i boken så “slåss” han.

  Om man nu tänker bort skillnaderna så var det mesta i boken och filmen likt. Men om jag måste välja den största likheten så är det nog att det är Dennis som gör i finalmatchen.

  I filmen så saknar jag en enligt mig väldigt bra karaktär. Han heter Mac och är väldigt rolig. Han gjorde att man skrattade mer när man läste boken än när man såg filmen. För övrigt så tyckte jag att alla karaktärer var med och var nästan likadana som i boken.

  Både boken och filmen börjar med samma spännande inledning:
  Dennis kände sig annorlunda trots att han bodde i ett vanligt hus, vid en vanlig gata i en vanlig stad.

  Precis som i boken så tycker jag att filmen förmedlar en väldigt bra känsla att man kan vara precis som man vill vara. Ibland så behöver man bara bryta sig från normen och vara sig själv.

  Om jag skulle rekommendera någon att läsa boken eller se filmen så skulle jag rekommendera att läsa boken för att den har många bra gestaltningar och är väldigt rolig. Det är bara ännu ett plus att man får extra läsning och ett bättre ordförråd. Boken har också ett väldigt fint budskap.

  Jag tycker att boken och filmens miljöer är väldigt lika.

  Avslutningsvis så vill jag säga att jag hoppas att ni läser boken för att det är bra.

 3. Jag har sett både filmen och läst boken till Dennis hemlighet nu. Och den största skillnaden tyckte jag var att när Dennis hade på sig en klänning i skolan så blev han utskrattad på olika sätt när hans peruk åkte av, i filmen var han i ett slagsmål och peruken flög av. Men i boken snubblade han på skolgården och peruken åkte av. Jag tyckte därför inte att det var det som var mest lika men jag tyckte att hur en kompis till Dennis som heter Darvesh och hans mamma betedde sig väldigt lika i både boken och filmen.

  De båda började med att Dennis berättade “Jag bor i ett vanligt hus på en vanlig gata i en vanlig stad fast jag känner mig annorlunda” så de börjar ungefär likadant förutom att i boken så är det den som läser alltså berättadren som säger det medan i filmen så är det Dennis själv som säger det.

  Karaktärerna i boken utspelar sig likadant som i filmen och det finns många likheter mellan karaktärerna i filmen som i boken för att de säger samma saker i både film och bok. Alla karaktärerna som finns i boken finns inte i filmen tyvärr och en karaktär som inte finns med är Mac och han är tjock och äter och lever på godis och sötsaker. Jag har ingen aning om varför Mac inte finns med i filmen.

  Miljöerna i boken och filmen är likadana och de är på samma ställen i boken som i filmen.

 4. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag tyckte den största skillnaden mellan filmen och boken var att personerna var mycket snällare i filmen än boken. Jag tyckte att Dennis var likadan i boken och filmen. Det var några delar med filmen som inte var med i boken och det var att dom såg olika ut och allt var inte med i filmen som i boken. ´

 5. En jämförelse mellan bok och film || Dennis hemlighet
  Här kommer min jämförelse mellan boken och filmen:

  En stor skillnad, kanske till och med den största skillnaden mellan boken och filmen är att titeln är olika det vill säga rubriken på filmen och boken. Dessutom är det inte så att titeln skiljer sig lite grann utan tvärtom det är en väldigt stor skillnad. Detta tror jag är pga locka folk till att läsa behöver man ha en mer spännande titel än i filmer så därför heter boken “Dennis hemlighet”, medan filmen heter “The boy in the dress”.

  Exakt som i boken börjar också filmen på samma sätt genom att dom berättar att Dennis, huvudpersonen, bor på en vanlig gata, i en vanlig stad, på en vanlig väg osv.

  En annan likhet mellan boken och filmen är att båda två berättar om Dennis mamma som hade försvunnit/flyttat men däremot får man reda på mer om henne i filmen eftersom att pappan pratar om henne mycket medan i boken nämns hon knappt.

  På tal om kärlek så visar det sig att Dravesh mamma det vill säga Dennis bästaväns mamma är kär i Dennis pappa i filmen. Tvärtom är det i boken. Där beskrivs hon mer som en knasig och ganska pinsam. Precis som i boken framställs hon som knasig och pinsam men motsatsen är att i filmen är hon väldigt på nästan hela tiden. Detta märker man därför att hon t.ex. gav ett fotografi på sig själv till honom, alltid vill komma in i huset när hon ska hämta Dennis till fotbollsmatcherna och det största beviset av alla att hon kysser Dennis pappa under misteln i slutet av filmen vilket för den delen aldrig hände i boken.

  Eftersom vi nu har kommit in på kärlek kan jag berätta om Lisa, tjejen som Dennis både ser upp till och är kär i. Först och främst kan jag berätta att min tanke om hur Lisa såg ut skiljde sig väldigt mycket från hur hon faktiskt var i filmen. Min tanke om hur hon såg ut var nästan rena rama motsatsen därför att Lisa faktiskt var mörkhyad med mörkt hår istället för ljushyad med blonthår vilket jag trodde. Egentligen är det inte jättekonstigt att jag föreställde mig Lisa som ljushyad med blonthår för att i dom flesta t.ex. filmer, tv-serier och bokomslag är det nästan bara ljushyade tjejer eller killar som är med. Detta är egentligen ganska dåligt pga att man borde inte ha det så ojämställt. Därför var det väldigt kul att se hur Lisa såg ut i filmen.

  Många händelser med Lisa har ändrats från hur det var i boken och hur det var i filmen. Exempelvis har vi Mac, killen som åt så mycket godis hela tiden att alla barn kallade honom för Big Mac. I boken blir han kär i Denise, Dennis påhittade namn för att kunna klä ut sig till tjej. Medan i filmen är han inte ens med.

  På tal om hur karaktärerna har förändras har vi t.ex. Gareth, fotbollskaptenen som i filmen framställs som väldigt snobbig, elak och ego vid olika tillfällen som t.ex. att han aldrig låter någon annan lägga straffarna under fotbollsmatcherna och att när Dennis var utklädd till Denise i skolan och av misstag ramlade in i Gareth så blev “Gareths tjej” avundsjuk och började med ett “slagsmål” och det ända Gareth sa var ungefär “Alla tjejer vill ha mig”. I boken däremot får jag uppfattningen av att Gareth, vilket för den delen inte alls är med lika mycket, framställs mer som en snäll kompis.

  Sammanfattningsvis fanns det många skillnader och likheter mellan boken och filmen men trots det förmedlade båda två att man ska våga vara sig själv, det finns inga tjej eller killsaker och att man ska våga bryta normerna. Dessutom tyckte jag att både boken och filmen var lika tråkiga.

 6. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Nu har jag sett både filmen och boken så nu kommer min jämförelse.

  En likhet mellan filmen och boken var att Dennis pappa var väldigt tjock och skallig. En stor skillnad mellan filmen och boken var att i filmen så firade de jul och Dervesh och Dervesh mamma kom och Dennis pappa och Dervesh mamma pussades.

  I boken så börjar det med att berättaren säger “historian jag tänkte berätta för er börjar här, hemma i Dennis vanliga hus på en vanlig gata i en vanlig stad.” Men i filmen så är det Dennis som säger “jag bor i ett vanligt hus på en vanlig gata i en vanlig stad men jag känner mig ändå annorlunda”.

  Om jag skulle fått välja en del i filmen som skulle varit med i boken hade jag valt slutet då Dennis pappa, Dennis, Darvesh och Darvesh mamma firade jul.

  När jag läste boken så blev jag lycklig men när man såg filmen så blev jag ännu mer lycklig. Så om jag skulle rekommendera att läsa boken eller att se filmen så skulle jag rekommendera att se filmen för att där kan man höra musik och av det så blir jag lite extra lycklig. Jag tyckte även att slutet på filmen var lyckligare. När dom firade jul och Dervesh mamma och Darvesh kom till Dennis och firade jul och Derversh mamma och Dennis pappa pussades.

 7. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Här kommer min jämförelse.

  Den största skillnaden mellan boken och filmen är olika händelser som t.e.x som när Dennis tappar sin peruk. I boken så försöker han sparka på en boll men han ramlar och tappar sin peruk medans i filmen så är han i ett slagsmål med en annan person. Och då drar den andra personen av Dennis peruk.

  En annan skillnad är att man kände sig lite gladare när man såg filmen än när man läste boken för att i filmen fick man verkligen se hur mycket Dennis och hans pappa gillade varandra i slutet av filmen och hur mycket gladare hans pappa var.

  Där var även en person i boken som inte fanns i filmen och det var Mac. Han är en lite kraftigare pojke som gillar chips lite för mycket.

  Om jag skulle ha tipsat till nån om antingen boken eller filmen så skulle jag ha tipsat om filmen för man får en mycket gladare känsla för att man får se alla människa och verkligen se hur glada dom blir i slutet av filmen t.e.x när darvesh mamma och Dennis pappa pussades under misteln.

  När filmen var slut så hade jag en glad känsla för det var kul att Dennis och hans pappa kom närmre varandra.

  Någonting som var likt i både boken och filmen var att Dennis var jättebra på fotboll och det var roligt att kolla på filmen för då fick man se hur bra han var.

  En annan likhet var att att Darvesh mamma var kär i Dennis pappa.

  En annan likhet är när Dennis klär ut sig och går ner till Rays butik och lurar han.

 8. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Här är min jämförelse mellan filmen och boken. Här kommer några likheter och skillnader.

  I början av filmen pratar Dennis om att han bor på en vanlig gata i ett vanligt hus. I boken är det berättar-rösten som säger det.

  En likhet var att pappan var tjock och skallig.

  En likhet är också att Dennis fick tag i ett foto men skillnaden är att i boken hamnar fotot på häcken och i filmen åker det upp till Dennis fönster.

  Den största skillnaden mellan filmen och boken var att i slutet så var pappan jätteglad och kysste Darvesh mamma. I filmen såg man hur Darvesh mamma ville vara med Dennis pappa.

  Nåt som också var en skillnad var att det brodern sa om fotot och att inte pappa hittar fotot när han städar. Men i både boken och filmen blir franskaläraren ledsen och börjar gråta.

  En väldigt stor skillnad var att mamman rymde med en takläggare istället för att rymma ut ensam.

  En sak i filmen som inte var i boken var att Dennis ville klä ut sig i skolan. Till skillnad från boken så fick Lisa övertala honom.

  Det fanns två karaktärer som var med i filmen men inte i boken och det var Gareths vän/flickvän. Hon som började bråka med Dennis i slutet så att peruken åkte av. Jag tror hon inte finns med i boken för att det var en annan händelse.

  Till skillnad från i boken sparkade han på en boll och snubblade så peruken trillade av.

  Till skillnad från boken och filmen var det Mac som åt choklad hela tiden. Han var med i boken och inte i filmen för att det kanske blev för rörigt.

  När jag läste boken blev jag glad eftersom i slutet när dom sprang ut i klänningar och när dom kom på rektorn att han klädde ut sig i klänning.

  När jag såg på filmen blev jag ledsen och glad eftersom man fick mer känsla när man såg filmen för att man såg allt och hur det såg ut. När filmen var slut blev jag glad för att Dennis fick komma tillbaka till skolan.

  Om jag skulle tipsa nån skulle jag tipsa om filmen eftersom jag tyckte filmen var bättre och förmedlar mer känslor man förstår mer filmen.

  Bokens budskap är att killar också kan klä sig i klänning och att det inte finns kill och tjej grejer. Det påminner mig om en film vi såg där en kille och en tjej bytte könsroller för en dag.

 9. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Här kommer mina jämförelser mellan boken och filmen:

  Den största skillnaden mellan boken och filmen tyckte jag att det var att i filmen så kändes det som att allting var mycket gladare och att det var väldigt mycket andra detaljer med. Det spelas även upp med olika röster i filmen. Och sedan så var det även det att i sluten så pussades Dennis pappa och Dennis kompis mamma och det gjorde dom inte i boken. För att i boken så kommer inte dessa detaljer med och då blir samtidigt inte boken lika rolig.

  Det som jag tyckte var väldigt likt i boken och filmen var mest av allt Dennis pappa för att han var väldigt tjock och det var han i filmen också och han liksom satt ner och tröståt som i boken och i filmen.

  Jag tycker att en del som var med i filmen men som inte var med i boken var när Dennis pappa och Darveshsmamma pussades i slutet och blev liksom vänner och kära. Jag tycker att den delen verkligen skulle vara med i boken för att i början så tyckte ju Dennis pappa att hon var jättejobbig och höll på med honom hela tiden för att hon var kär i han. Men sen då nu i sluten så blev dom jättebra vänner och de insåg väl att båda faktiskt var jättesnälla.

  Boken började som i filmen att han bor i en vanligt hus i en vanlig stad på en vanlig gata.

  Karaktärerna var lite annorlunda exempel Lisa var mörkhyad i filmen och hade mörkt hår och i boken så hade Lisa ljust hår och ljushyad.

  Det som är likt med karaktärerna i boken och i filmen är Dennis pappa och dennis själv för att Dennis gillade fotboll väldigt mycket och han gillade modetidningarna och att klä ut sig i klänningar så jag tycker att Dennis är väldigt lik.

  De karaktärer som saknas i boken var den som kollade kostymerna och hon var inte med i boken. Jag tror att hon inte finns i boken för att det kom inte någon som pratade direkt om kostymer och sånt, den scenen kom inte direkt i boken.

  Miljöerna skiljer sig åt. För att i boken så spelas scenerna upp inomhus hela tiden nästan och i filmen så är Dennis och dom andra karaktärerna ute hela tiden. Varför det finns flest scener i filmen utomhus beror nog på för att dom vill ha med väldigt mycket natur i filmen för att exempel Dennis spelar fotboll och man spelar ju fotboll i naturen.

  Den känslan man får när man har läst Dennis boken är nog att det var en jättebra bok men det kunde ha varit med lite mer spännande saker som mer var med i filmen. Boken förmedlar även en rolig känsla för att det var väldigt mycket roliga detaljer i boken också.

  Ifall jag hade fått bestämma om jag skulle haft läsa boken eller se filmen hade jag nog tagit att se filmen. Jag tycker att man ska se filmen först för att det hände mycket mer roligare och spännande detaljer. Det spelas även upp med olika röster och olika ljud i boken och då blir det lite mer så att man förstår vilken känsla eller vad karaktärerna säger. Så jag tycker att man absolut ska se filmen.

  Detta var alla mina tankar mellan boken och filmen. Tack för att ni läste!//
  Lova Persson.

 10. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Vi har läst boken och tittat på filmen och vi hittade en massa skillnader både i boken och i filmen. Till exempel:

  Att boken slutar mycket tidigare än i filmen och hans pappa är mycket gladare än i boken och Darvesh´s mamma brydde sig mer om Dennis pappa än om Dennis han själv. Och Lisa var svart i filmen och hon var vit i boken.

  I både filmen och boken var Dennis pappa fet och stor och var en lastbilschaufför.

  Tvärt om i boken och filmen var att i filmen var Dennis pappa glad och gav Dennis tillbaka kortet på sin mamma men i boken var Dennis pappa alltid sur och han fick inte tillbaka bilden.

  Raj hade kort hår i filmen och långt i boken.

  Men Darveshs mamma var inte kär i Dennis pappa i boken men i filmen var hon.

 11. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Nu ska jag gör en jämförelse från boke och filmen.

  Den största skillnaden mellan filmen och boken var slutet för att i boken slutar det att Dennis inte blir relegerad och filmen slutar med att Dennis och han familj fira jul med Darvesh och hans mamma.

  Det jag tyckte var lika med boken och filmen var karaktärerna var så som jag hade trott tex att Dennis pappa var tjock och skallig.

  En del som var med i boken och inte i filmen var när Dennis precis blivit relegerad gick han till Rajs butik och köpte en twix då tyckte jag man fick en varm, mysig känsla och blev sugen på twix.

  Filmen börjar exakt som boken bara det att i boken är det berättaren som inleder i filmen var det Dennis som inled början.

  Karaktärerna i boken skiljer sig för att i filmen så var Lisa mörkhyad i boken hade ilustreraren ritat Lisa som ljus hyad och när man såg en mörkhyad i boken var person målad svart.

  Kartärernerna är ändå lika för att Dennis pappa var som jag hade trott och i filmen tyckte jag de gjorde exakt rektorn som jag hade trott.

  Alla karaktärerna är inte med i boken tex rektorns medhjälpare var inte med. Jag tror författaren inte tog med henne för att det hade varit för mycket kanske jobb.

  Miljöerna är lika i boken och filmen för att jag fick en bra bild i boken hur miljön såg ut och sen på filmen var den som jag trodde.

  Jag tycker boken förmedlar en sorglig känsla eftersom i filmen hade de musik när något hände och då blev man glad när musiken spelades glatt.

  När filmen var slut kände jag att det var en bra film och att skådespelarna och regissören gjort ett bra jobb.

  Jag skulle rekommendera filmen eftersom jag tyckte filmen var mycket bättre en boken.

 12. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Den största skillnaden mellan boken och filmen var att man fick en bättre känsla av vad som hände i filmen.

  Det som var mest likt i filmen och boken var att Dennis hade på sig en klänning.

  En del som var med i filmen men inte boken var att när Dennis och Darvesh skulle till deras första match frågade Darveshs mamma om Dennis gillade rap.

  Boken började med att berättaren berättade om var Dennis bodde men i filmen var det Dennis själv som berättade var han bodde.

 13. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Här kommer min jämförelse. Jag tyckte att den största skillnaden i boken att det stog att Lisa hade ett litet rum och mysigt men i filmen så var Lisas rum väldigt stort och väldigt färgglatt och mysigt.

  Jag tyckte att det som var likt i boken var att han sa att jag bor i ett vanligt hus på en vanlig gata i en vanlig stad.

  Boken började som i filmen att han bor i ett vanligt hus på en vanlig gata och i en vanlig stad.

  Jag hade rekommenderat filmen till min mamma för att hon skrattade när jag läste för henne. När vi kom till ett kapitel när Dennis klädde ut sig till tjej tyckte mamma att det var jätte roligt.

  Jag hade en känsla när filmen var slut och det var att jag var glad. Det som gjorde mig glad var att Dennis pappa pyntade huset med julpynt och hade lagat mat.

  Till skillnad från boken är att Dennis har långt hår i boken men i filmen så har har rätt kort hår. Dennis bror trodde jag att han var rätt mullig och lång men i filmen så var har inte så mullig och han var rätt så kort.

  Till skillnad från boken så finns inte Mac med i filmen.

  Jag tror att David Walliams har skrivit boken för att man får vara vem man vill och se ut som man vill.

 14. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Nu när vi har sett både filmen och läst boken hade vi tänkt jämföra.

  En stor skillnad mellan boken och filmen var att boken var mycket mer dyster jag fick den känslan eftersom alla i boken var mycket hårdare nästan elaka, men i filmen var alla mycket mjukare. Hans bror var inte lika elak och inte heller hans pappa.

  Alla karaktärerna som fanns i boken fanns inte i filmen eller såg inte ut som på illustrationerna i boken, som t.ex. Mac, en tjock kille, som fanns med i boken men som var helt borta från filmen.

  Dennnis hade en favorit tv-serie som hette Trisha men i filmen fanns den inte.

  I både filmen och boken fanns det en tjej som heter Lisa, i boken beskrev dom henne som lång och ljushyad men i filmen var hon ganska kort och mörkhyad.

  John, Dennis bror, var lång och smal i boken men i filmen var han liten och ganska tjock.

  Jag tror att dom som gjorde filmen inte tyckte karaktärerna Mac och Trisha var tillräckligt viktiga för att lägga pengar på.

  Nu hade jag tänkt gå mer in på vad som var olika med Dennis familj, ett exempel är att Dennis efternamn är Sims men i filmen är hans efternamn Simms med två m. Jag märkte det när jag kollade på undertexterna eftersom att filmen var på engelska.

  Dessutom så lämnade Dennis mamma Dennis pappa för en tak-läggare i filmen vilket hon inte gjorde i boken.

  Påtal om Dennis mamma så räddade Dennis ett foto av henne från att brännas upp strax efter att hon lämnade Dennis, hans bror och pappa när hon var på en fest men i boken var hon på stranden med Dennis och John, i filmen flög även ett av fotona upp i Dennis hand medan John stod brevid honom, medan i boken så flög fotot på en buske, och sedan på morgonen hämtade han det.

  Nu när vi har gått igenom Dennis mamma tänkte jag prata lite om Dennis pappa. I filmen så gillar Dennis bästa vän Dewersh mamma Dennis pappa men i boken så är det inte alls så.

  Så boken och filmen börjar rätt lika men dom har några skillnader, jag hade tänkt gå Igenom några av skillnaderna och några av likheterna, i början av filmen då står Dennis ute och säger att han känner sig annorlunda och att allt är likadant där han bor men i boken så står han framför spegeln när han säger så. Efter det så kommer han till skolan och det är då saker blir väldigt lika som t.ex att i både boken och filmen så måste man använda en tennisboll om man vill spela fotboll och det är exakt likadant i boken men en skillnad är att i filmen så står rektorn och kollar så att alla har rätt skoluniform men i boken så finns inte ens den scenen.

  Sedan när man kommer lite in i filmen så har Dennis fått kvarsittning och då träffar han Lisa och där är det lika eftersom att innan detta så hade Dennis köpt en Vogue tidning och sedan ser Lisa den och hon vill att dom ska träffas hemma hos henne på lördag.

  Innan vi går till skillnaderna i slutet av boken och filmen hade jag tänkt prata om sådana scener som är viktiga i mitten av filmen och även boken, som t.ex att Dennis och Lisa klär ut Dennis i en klänning och går till en butik där han ska försöka övertyga en man som heter Raj att han är en fransk utbyteselev som heter Denise. Men sedan så vill Dennis efter att ha övertygat Raj gå till skolan och försöka lura alla där men i boken så är det Lisa som vill till skolan och inte Dennis. Efter att ha varit i skolan nästan en dag är det dags för franska och eftersom att Dennis var en “fransk utbyteselev” försökte Lisa säga till franska fröken att han var en tysk utbytaselev men en tjej avslöjade att han var en franska utbyteselev i stället och då ville såklart deras franska fröken att han skulle komma fram och berätta lite om sig själv men det ville han inte så han sa till henne att hon hade ett dåligt franskt uttal och då blev hon ledsen och börjar gråta. Och allt detta händer även i boken. Efter det så blir Dennis påkommen att ha på sig en klänning och blir relegerad.

  Nu när vi har kollat vad som var olika i början och mitten av filmen och boken hade jag tänkt ta det som var olika i slutet av filmen och i boken. I filmen så slutar filmen precis som den började men innan det händer så firar Dennis och Dewersh familj jul tillsammans. I filmen då hamnar Dennis pappa och Dewersh mamma under en mistel och behöver kyssas men allt det med julen finns inte ens i boken där slutar det med att Dennis får komma tillbaka till skolan eftersom att han och Lisa hittade en liten hemlighet hos rektorn som fick honom icke-relegerad.

  Om jag skulle få välja om du borde se filmen eller läsa boken så skulle jag rekommendera att man läser boken eftersom den är på något sätt roligare att läsa även om den är mer dyster.

 15. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet
  Comparison book and film – Dennis secret
  libro de la comparación y el cine – Dennis secreto

  Den största skillnaden mellan boken och filmen var att pappan var ledsnare i filmen än i boken. En annan skillnad var att i filmen så ville Dennis ta på sig klänningen men i boken ville han inte för att då fick Lisa övertala han att ta på sig klänningen och bli Denise.

  En stor likhet mellan boken och filmen var att Dennis gillade klänningar och mode.

  En sak som var med i boken som inte fanns med i filmen var att Mac var med i boken men inte i filmen det tyckte jag var tråkigt för att jag skulle vilja se Mac i filmen för att han verkade rolig för att han blev typ kär i Dennis när han var utklädd till tjej och då blev han Denise och det hände i boken men Inte i filmen, det var tråkigt tyckte jag.

  Boken och filmen började likadant det tyckte jag var tråkigt för att det blir roligare om det inte är samma början i boken och filmen.

  Det fanns en rolig sak som hände i filmen som var att Denise och Lisa lurade Raj att Denise var Dennis det var kul för att Raj gick på att Dennis var Denise.

 16. Jag hade tänkt berätta likheter och skillnader i Dennis hemlighet mellan boken och filmen.

  Jag tycker pappan skiljer sig i karaktären jämfört med boken och filmen för att i boken verkar han mer deprimerad och arg än i filmen t.e.x när Dennis pappa såg kortet på Dennis mamma . I boken fick jag en bild och såg att han blev jättearg men i filmen så blev han inte lika arg.

  I jämförelse med boken och filmen så kläde Raj i butiken ut sig till kvinna men i filmen så gjorde Raj inte det.

  Det som var lika i boken var att den började på samma sätt. Jag bor i en helt vanlig stad på en helt vanlig gata och i ett helt vanligt hus men jag känner mig annorlonda.

  Den största skillnaden mellan boken och filmen är att i boken fick man aldrig reda på att Darvesh mamma var kär i Dennis pappa.

  En annan skillnad mellan boken och filmen var att Darvesh och han mamma firade jul med Dennis, hans bror och han pappa i filmen.

  Boken och filmen påminner om varandra när det gäller när fotbollskillarna springer ut med klänningar och Dennis får vara med. I boken så passar någon Dennis eller som hon kallas Denise och han snubblar på bollen men i filmen så har Dennis slagsmål med en tjej.

  Det jag tyckte var synd var att man inte fick se pjäsen där Dennis skulle spela tjej igen.

  Vidare tycker jag att filmen är bättre och roligare än boken för att man får bilderna och rösterna klara.

  Slutligen så skulle jag rekommendera boken och filmen till 9-åringar till 13-åringar.

 17. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Ungefär som i boken är Dennis kär i Lisa James.

  Boken och filmen påminner om varandra när det gäller att han tar på sig en klänning.

  I motsats till boken så är det i ett slagsmål i filmen som han blir reliskerad för eftersom att han blir avslöjad att han är utklädd till tjej i skolan.

  Både i boken och i filmen så lämnade Dennis mamma dem fast i filmen flydde hon med någon annan vilken inte hände i boken.

  Det som var den största skillnaden var att Big Mac inte var med i filmen.
  Big Mac var en klasskompis till Lisa.

  Men den som var den märkligaste skillnaden var att Dennis bästa kompis mamma var kär i Dennis pappa.

  Dessutom var det väldigt viktigt att skoluniformer var exakt så så den ska vara.
  T.ex. Om kavajen bara var en millimeter för kort så fick man kvarsittning.

  Med det absolut äckligaste var att Dennis pappa blev ihop med Dennis bästa kompis mamma.

  Boken känsla var mod för att han tog på sig en klänning och inte gav upp.

  Jag skulle rekommenderar boken för min lilla syster Ebba pogrunda av att hon gillar lite annurlonda böcker.

  Jag tyckte att boken var sådär för att det inte var min typ av bok.

  Sammanfattningsvis boken får 3 ½ av tio stjärner.
  ⭐️⭐️⭐️ ½

  Ellen

 18. Jag har läst boken Dennis hemlighet och tillslut sett filmen.

  Den största skillnaden mellan boken och filmen tyckte jag var att när Dennis sköt en stor fotboll på rektorns fönster men i filmen sparkar han en tennisboll in i rektorns rum så bollen kom i hans kaffe.

  Ungefär som i boken som i filmen var det att Dennis gick till Rajs butik när han var flicka och att Lisa glömde att hon hade franska samma dag.

  Så som i boken när Mack blev förälskad i Dennis vill jag också att det ska vara med i filmen för att Mack var så rolig i den biten.

  Karaktärerna i boken jämfört med filmen var att dom såg annorlunda ut och betedde sig annorlunda. Förutom att Lisa var vit i boken och i filmen var hon brun. Men även var Lisa så envis att hon ville ha sina egna kläder i skolan.

  Till skillnad från boken så är inte alla karaktärerna med som Mack är inte med i den lilla biten och domaren var inte så mycket med i boken som han var i filmen. Jag tror att Mack inte var med för att dom inte hittade ett barn som var så tjock.

  Miljöerna i boken och filmen skiljer sig i att i boken är det sommar hela tiden och i filmen snöar det också i slutet.

  När filmen var slut kändes det bra att Dennis fick komma tillbaka till skolan.
  Jag skulle tipsat om filmen.

 19. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Exakt som i boken så är det i filmen en likadan början. Båda börjar med att Dennis bor i en vanlig stad, på en vanlig gata, i ett vanligt hus, men att han kände sig annorlunda.

  Tillskillnad från boken så firar de jul i filmen. Jag tycker att julen skulle varit med i boken också så det blir ett roligare slut i boken.

  Om man jämför karaktärerna i boken mot karaktärerna i filmen så är inte den nya domaren med i boken som är med i filmen. Jag tror att domaren saknas i boken eftersom i boken så la man mest märke till alla mål det andra laget gjorde, till skillnad från filmen där de inte la lika mycket märke till målen utan mest på den dåliga, nya domaren.

  I boken däremot fick jag en konstig känsla när den var slut. Den bara slutade mitt i allt. I jämförelse med filmen där jag fick en bättre känsla när den var slut. Den slutade liksom med att de firade jul. Inte mitt i allt.

  Jag skulle rekommendera boken för personer i min ålder.
  Å ena sidan skulle jag rekommendera filmen för 8-10 åringar. Men å andra sidan skulle jag inte göra det eftersom filmen är på engelska och man kanske har lite svårt för engelska när man är 8-10 år. Man kanske också har lite svårt att läsa undertexten på svenska.

  Slutligen så tycker jag att både boken och filmen vill ge ett bra budskap. Att man får göra vad man vill och se ut hur man vill. Även om man är en kille så får man lov att gå i klänning, utan att någon ska säga emot.

 20. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Den största skillnaden mellan boken jämfört filmen är att
  slutet med julen, för det var med i filmen men inte boken.
  Två saker som var lika i både boken och filmen var att Dennis klädde ut sig till tjej och att dom spelade fotboll.
  Både filmen och boken började på samma sätt med att Dennis säger (jag bor i en vanlig stad i ett vanligt hus och på en normal gata)
  Det som är lika med karaktärerna är att pappan var tjock och att darwesh har en sorts knut i håret.
  Det som skiljer bokens och filmens olika miljöer är att i filmen skulle fotbollsplanen varit mer lerig och blöt.
  Den känslan jag fick när jag såg filmen var att den var både rolig och sorglig.
  Jag tycker att julen skulle ha varit med i boken för att det skulle varit ett roligare slut på boken.
  Om jag skulle rekommendera filmen för att den den var roligare och hade med saker som inte fanns i boken.

 21. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst “ Dennis hemlighet “ och sett filmen “ the boy in the dress “ och jag tänke jämföra dom.

  Den största skillnaden mellan dom var när peruken åkte av Dennis huvud, i boken så skulle han skjuta en boll och då snubblade han så peruken åkte av hans huvud. Men i filmen så hade han slagsmål med en tjej och då åkte peruken av hans huvud.

  Det som var mest likt var att hela Dennis fotbollslag sprang in med klänningar på sig i boken och i filmen. Men den största skillnaden var framsidan, titeln och bilden för filmen heter “ the boy in the dress “ och boken heter “ Dennis hemlighet “. På bilden på boken spelade Dennis fotboll och på filmen så håller Dennis i en boll och har på sig en klänning.

  Personerna i filmen såg mer snällare ut än vad dom verkade i boken.

  Jag skulle rekommendera filmen och boken för någon kille som kanske gillar klänning eller en tjej som kanske gillar att ha keps eller kort hår och sånt. Jag skulle vilja att dom personerna skulle se filmen för då kan dom se att alla få vara hur dom vill och se ut som man vill och bara man gillar att ha klänning eller kort hår så ska man inte få bli utkastad från skolan eller retad. Det är det som är bokens och filmens budskap.

 22. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst Dennis hemlighet och sen har jag sett på filmen den störst skillnaden, tyckte jag var att Dennis blev avslöjad när han skulle passa en boll till sin bästa vän och så blev han avslöjad i boken. Fast i filmen så hade han ett slags mål med en tjej.

  En annan stor skillnad är att Dennis bästa väns mamma är kär i Dennis pappa. Och att dom två pussas i slutet av filmen.

  Om man jämför boken och filmen så i boken kollar Dennis på trisha men i filmen kollar inte på trisha.

  En till jämförelse är att hans bästa vän kom på han att han hade klätt ut sig till tjej innan han blev avslöjad av hon tjejen som han bråkade med.

  Om man jämför filmen och boken så det som var väldigt likt var att dom spelade i klänningar och det var Lisas idé både i filmen och boken. En annan sak som var likt var att rektorn klädde ut sig till tjej och gick till Rajs klockan sex på morgonen.

  Om man jämför filmen och boken så finns inte Mac med i filmen jag tror det för att dom inte kanske hittade en som kunde spela Mac i filmen. Och i boken så är inte hon som är med kaptenen i Dennis fotbollslag. Hon som bråkade med Dennis så att han tappade sin peruk och blev avslöjad för många elever och sen kom rektorn. Jag tror han inte var med i boken kanske för att författaren kanske hade redan skrivit boken innan dom filmade. Och sen när han hade skrivit klart så kanske hon ångrade sig så att han hade med henne i filmen istället.

  Jag rekommenderar denna boken för att denna boken visar att man kan klä sig hur man vill och att man ska vara sig själv. Och då kanske man lär sig att man inte ska rätta dom som t.ex är tjej och klär sig som en kille.

  Av: elli27

 23. Dennis Hemlighet!

  Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  I jämförelse med boken så tyckte jag att den största skillnaden var att peruken trilla av. När vi läste boken så stog det att Dennis och hans klackaskor flög av och sköt av peruken. Men i filmen så blev han avslöjad genom att Dennis hade slagsmål och då trilla Dennis peruk av.

  Den största saken som jag tyckte var likt i boken och filmen var att Raj var lika upphetsad på att sälja saker i boken och filmen. Han försökte alltid få Dennis och Lisa att köpa saker genom att komma med specialerbjudanden.

  Det som var med i boken var att John skrek på Dennis och Lisa så här “DET ÄR MENINGEN ATT VI SKA VARA I PARKEN NU!!!” tror jag det stod. Men detta hände inte i filmen. Jag tyckte att det skulle varit med eftersom det berättar att John är avundsjuk och orkar inte se Dennis och Lisa tillsammans utan honom.

  I filmen så började det med att Dennis berättade om att han levde i en vanlig stad och i ett vanligt hus. Men han kände sig annorlunda. Boken så började det med att han berättade att hans tankar var fyllda av färg och poesi. Han kände sig annorlunda och han tyckte allt var så likt.

  Jag tyckte att Gareth var väldigt annorlunda eftersom i filmen hade han en flickvän och alla hängde vid honom. Men i boken så hade han inget flickvän vad jag vet iallafall.

  Det fanns en person som inte var med i filmen som skulle varit rolig om han skulle varit med och den personens namn är Mac eller han kallas iallafall det. Jag tyckte att han skulle vara med eftersom han var rolig och raggade på Dennis / Denise.

  Jag tycker att boken och filmen förmedlade att alla får vara sig själva och man får göra vad man vill och göra det hur man vill. Dennis klädde sig till tjej och alla retade honom för det. Jag tycker att Dennis har rätt och är modig alla får göra vad man vill oavsett om man har olika kön.

 24. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har sett boken Dennis hemlighet och jag har sett filmen the boy in the dress. Här är min jämförelse.

  Den största skillnaden mellan boken och filmen tyckte jag var att i boken så dribblade Dennis igenom alla och gjorde det sista målet men i filmen så fick han lägga en straff och satte den.

  En likhet med boken och filmen var att i sista perioden så spelade dom i klänningar och kom tillbaka i spelet.

  Det skiljer sig i miljöerna genom att i boken så är dom hemma hos Lisa när Dennis fick på sig kläderna men i boken var dom hemma hos Dennis.

  Det som är lika med karaktärerna är att Dennis älskar att spela fotboll i både boken och filmen. Den andra är rektorn för att han är lika taskig i boken som han är i filmen. Till slut så är den sista Lisa och hon är lika snäll i boken som hon är i filmen.

  När filmen var slut så kände inte jag något. Jag kände bara lite och det var att jag var glad för att den var slut för då slutade vi skolan.

  Jag skulle rekommendera dom som vill var tjej eller kille så han/hon får veta att det är inte fela att klä ut sig det motsatta könet.

 25. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  I jämförelse med boken och filmen tyckte jag att den största skillnaden var att Dennis blev av med sin peruk (avslöjad) på ett annat sätt. Han blev avslöjad i boken för att han sparkade en boll, tappade sin klackasko och klackaskon landade och sköt av peruken. Han blev avslöjad i filmen genom ett slagsmål där den andra tjejen råkade dra av hans peruk.

  Det jag tyckte var mest likt i filmen och i boken var att Dennis klädde sig som en flicka i både boken och filmen.

  I motsats från filmen så är det i boken att Mac inte var med och började ragga på Denise (Dennis) och åt godis hela tiden och det tyckte jag skulle vara med i filmen. Jag tyckte också att den delen skulle vara med i filmen för att det hade varit roligt att se honom äta supermycket godis och börja ragga på Denise (Dennis).

  I filmen började det med att Dennis förklarade att han bodde i en vanlig stad i ett vanligt hus. Men han tyckte han kände sig unik. Till skillnad från filmen så började boken med att han förklarade att hans tankar var fyllda av färg och poesi och att han kände sig annorlunda. Han tyckte att allting var för lika då.

  Jag tycker att Gareth skiljer sig rätt så mycket i filmen än i boken eftersom i filmen så hängde massor av tjejer runt honom och han hade en flickvän medan han inte hade en flickvän i boken.

  Jag tycker att Raj är mest lik i boken och filmen eftersom han försöker hela tiden pressa andra genom att köpa hans erbjudanden. Han ger hela tiden rabatt som nio påsar monsterchips och få två extra på köpet.

  Jag vet en speciell som saknas som jag vill ha med i filmen och som fanns i boken. Den personen heter Mac och han var rolig i boken eftersom han raggade på Denise (Dennis) och köpte jättemycket godis som han bara proppade i sig. Jag tror att han saknas eftersom dom inte hittade en person för den rollen.

  Bokens och filmens miljöer skiljer sig åt i t.ex Dennis hus eftersom att jag tänkte mig att det såg helt annorlunda ut i boken än i filmen. Jag tänkte mig att dom bodde i ett höghus och rummen såg inte heller alls ut som jag hade tänkt mig.

  Jag tycker att boken förmedlar en känsla av att man får klä sig hur man vill oavsett kön.

  När filmen var slut tänkte jag efter och kände att det absolut inte var fel att klä ut sig till flicka, och att man inte ska skämmas för man gillar att klä ut sig till det andra könet.

  Jag skulle tipsa min syster om att läsa boken eftersom hon inte riktigt har lärt sig om kön och tycker att det är tramsigt att klä ut sig till en tjej när man är en kille. När man kollar på den här filmen så lär man sig att det inte alls är tramsigt. Därför vill jag att min syster att läsa boken.

 26. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Till skillnad från boken så gick fönstret inte sönder när Dennis spelade fotboll med en tennisboll vilket var den största skillnaden enligt mig. I filmen skulle Dennis skjuta tennisbollen på en burk och den den studsade in i rektorns rum och landade i rektorns kaffe. Därmed gick rutan sönder i boken men inte igenom i filmen.

  I filmen så slutade inte filmen när Dennis och hans bror gick med händerna över varandras axlar. Däremot slutade den med att Dennis pappa gjorde en julfest och att Dennis kompis Darvesh och hans mamma kom till festen.

  Jag tyckte att Raj var väldigt lika i både filmen och boken.Han ville oftast ge sina kunder rabatt och rea. Han sa oftast “du kan köpa två för en” och vidare. Så fort man ville gå ifrån så sa han “vänta, köp två till och få 1 på köpet” och likadant.

 27. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag tyckte att dem största skillnaden i boken och filmen var att filmen var sorgligare och bättre, också att pappan var snällare i filmen än vad han var i boken.

  En sak som var likt i filmen och boken var att Dennis och Lisa utpressade rektorn genom samma sak alltså om inte Lisa fick ha på sig på skolan och att Dennis fick börja på skolan igen så skulle de berätta för alla att rektorn använde klänning när han inte jobbade och var ute på stan.

  Det fanns många skillnader mellan karaktärerna och att vissa fanns i filmen som inte fanns i boken och vissa fanns i boken men inte i filmen t.e.x Gareths flickvän var med i filmen men inte i boken och en kille som hette Mac var med i boken.

  Det var vissa delar i boken som borde ha varit med i filmen t.e.x att Mac blev kär i Dennis när han klädde ut sig som tjej eller när Dennis sköt en boll genom rektorns fönster.

 28. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Inledningsvis så börjar både filmen och boken på samma sätt, med att Dennis talar om hur vanligt och normalt hans liv är.

  En bit in i filmen så kan man se att Dennis bästa vän Darwerz mamma verkligen gillar Dennis pappa vilket hon inte gör i boken och som i filmen har pappa ett namn till skillnad från i boken där han bara heter pappa.

  Det jag tyckte var den största skillnaden mellan boken och filmen är att i boken så var klänningen gul och broderad med blommor men i filmen var den röd och paljettig. Den hade blommor men dom var inte broderade.

  I motsats till boken så är det i filmen så att Dennis blir inblandad i ett slagsmål där han blir avslöjad som utklädd jämfört med boken där han sparkar till en boll när peruken föll av.

  Å ena sidan skulle jag vilja rekommendera filmen till 9-10 åringar så dom tidigt lär sig av filmens budskap att man får vara som man vill bara man trivs i sig själv men å andra sidan så är den på engelska därför tycker jag att man därför kanske borde ha på undertext.

 29. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Om man jämför boken och filmen så finns där väldigt mycket som är likt men det finns även saker som är olika och en av dem sakerna som är mest olikt är att när Dennis kommer till skolan i klänning i boken så kommer hans bästa kompis Darvesh inte på att det är Dennis medan att i filmen så kommer Darvesh på att det är Dennis. En av dom sakerna som var likt i både filmen och boken var att hela fotbollslaget spelade fotboll i klänningar i slutet.

  En sak som var med i filmen som inte var med i boken var att Darvesh mamma gillade Dennis pappa och jag tycker att den delen skulle varit med i boken också för att då skulle man förstått mer av vad som skulle hända i framtiden. Filmen och boken började båda på samma sätt och de började med att Dennis berättade om att han är en vanlig kille i en vanlig stad men att han känner sig annorlunda.

  I boken så finns där en karaktär som heter Mac som blev kär i Dennis när han var utklädd till Denise men Mac fanns inte med i filmen och jag tror att han inte var med för att filmen inte skulle bli för lång och då behövde dom ta bort lite små delar.

  I boken så får man en lite glad-ledsen känsla för Dennis får en ny vän och hans pappa blir snäll men hans mamma kommer inte tillbaka till honom. När filmen var slut så fick man ungefär samma känsla men i filmen så kommer Darvesh mamma och hjälper till hemma hos Dennis och hon är kär i hans pappa så det känns fortfarande lite bättre i slutet på filmen än i boken.

  Jag skulle välja att rekommendera boken för att i en bok så får man göra sina egna bilder av saker och boken kändes som om den var bättre för jag tycker att boken förmedlade mer av att Dennis saknade sin mamma och att han gillade att vara sig själv. Det är därför jag skulle rekommendera boken till alla som gillar att läsa och gillar att läsa lite sorgligare saker som man verkligen kan fastna i.

 30. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag ska jämföra boken “Dennis hemlighet” och filmen “The boy in the dress.”

  Den största skillnaden mellan boken och filmen tyckte jag var att Dennis avslöjades på ett annat sätt än vad han gjorde i boken. För i boken skulle han sparka på en boll och halkade. Men i filmen så hamnade han i slagsmål med en tjej.

  Det som också var likt var att alla sprang i klänningar på fotbolls planen.

  Alla karaktärerna var inte med i filmen som tillexempel Mac var inte med i filmen.

  Det som var likt med karaktärerna var att Lisa var den coolaste tjejen på skolan och alla gillade henne och alla var typ kära i henne. Och Dennis läste modetidningar.

  Boken och filmen började ungefär likadant fast i filmen presenterar han sig på ett annat sätt än i boken för att i boken så sa de bara att han bodde i en vanlig stad och så vidare. Men i filmen så presenterade han sig själv.

  Miljöerna var inte riktigt likadana i filmen som i boken.

  Skulle rekommendera denna boken som högläsningsbok till alla åldrar för alla bör veta att man får gilla vad man vill och se ut som man vill.
  Och att det inte finns inte några speciella tjej eller kil saker.

 31. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Nu har jag läst “Dennis hemlighet” och sett filmen “The boy in the dress”.

  Både i boken och filmen får Dennis och Lisa kvarsittning för exakt samma sak. Dennis får kvarsittning för han sparkar i en tennisboll i rektorns fönster och Lisa fick för att hennes skoluniform var okorrekt, hennes kjol var för kort.

  Skillnad från boken då Dennis blev avslöjad av att han sparkade på en boll och trillade så peruken flög men i filmen blir han avslöjad när han har brottning med kaptens flickvän.

  I boken är inte fotbollskaptenens flickvän med men hon är däremot med i filmen och Mac är med i boken men inte i filmen. Karaktärerna skilde sig lite ifrån boken och filmen. I boken fick jag bilder av att Lisa har ljus hud men i filmen har hon mörk hud. Jag fick även en bild i huvudet om att Dennis var ljushårig men han var mörkhårig i filmen. Likheterna med karaktärerna är att dom heter likadant och att Lisa var den coolaste, snyggaste tjejen på skolan.

  Känslan som boken förmedlar är lite kärlek och att man ska vara sig själv. När filmen var slut fick jag känslan av: han vågar vara sig själv även om hans pappa är arg på han för att han bär klänning. Men jag tyckte även att slutet var lite tråkigt. Man skulle vilja veta vad som hände mellan Dennis pappa och Darvesh mamma, och hur det blev med Dennis mamma också. Och om Dennis klädde sig med klänning eller om han klädde sig som alla andra killar.

  Slutligen vill jag bara säga att du både ska läsa boken och se filmen för att förstå vilket fint budskap David Walliams vill förmedla.

 32. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst boken Dennis hemlighet och sett filmen the boy in the dress, här är min jämförelse.

  En skillnad mellan boken och filmen är att Dennis pappa och Darvech mamma blir kära i varandra.

  En annan skillnad är att Mac inte är med i filmen. I boken är Mac en viktig person som är Dennis kompis.

  En likhet är att Dennis pappa kör en röd lastbil i både boken och filmen.

  En annan likhet är att Dennis klär ut sig till tjej och går till Rajs butik. Men att i filmen var det Dennis idé att göra det medan i boken var det Lisas idé.

  I min tanke var det en fin fotbollsplan men i filmen var det en smutsig och inte så himla fin.

  Jämfört med boken så var det annorlunda i filmen hur bollen kom in i rektorns konferensrum.

  Jag tänkte mig Lisas hus och rum jättefint och nytt men i filmen var det ute sunkigt och gammalt.

 33. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst boken och sett filmen Dennis hemlighet och detta är min jämförelse mellan dom.

  En likhet mellan boken och filmen är att när Dennis har klätt ut sig till tjej så får han reda på att han ska ha franska och eftersom han kallar sig en “fransk utbytesstudent “ så kan han ingen franska alls och det är då han säger till läraren att hon inte alls kan franska och att han inte förstår. Då blir lärarinnan ledsen och det händer alltså både i boken och i filmen.

  Till skillnad från boken är det vinter i filmen och alltså sommar i boken. Man märker det speciellt eftersom de firar jul i filmen.

  Dessutom så blir inte Mac kär i Denise i filmen i motsats till boken där han vill gå ut med Denise.

  En karaktär i filmen som inte var med i boken var domaren som dömde finalmatchen. Jag tyckte att han var rolig och därför skulle jag velat ha med honom i boken också.

  När boken var slut kände jag mig glad inombords och fick en känsla av trygghet och kärlek.

  En sak som var förändrad i filmen jämfört med mina tankar i boken så var Lisa mörkhyad i filmen men ljushyad i mina tankar.

  Avslutningsvis så är det en bra bok och en bra film.

 34. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jämför jag boken med filmen så var filmen roligare än boken. Fast den var sorgligare än boken. Till skillnad från boken så är inte Mac med i filmen och det tycker jag är synd.

  Det hade varit bra att ha med Mac för att han var väldig rolig när han åt mycket choklad.

  En likhet mellan boken och filmen är att Dennis har ett foto på sin mamma som pappan tar. Detta var sorgligt i både boken och filmen.

  Avslutningsvis är boken rolig och i filmen så var det Dennis familj som hade jul med den andra familjen alltså Darvesh och hans mamma.

 35. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst boken “Dennis hemlighet” och sett filmen “The boy in the dress” som jag nu tänkte jämföra.

  Exakt som i boken handlar det i filmen om en pojke som heter Dennis. Dennis har även en bästa vän som heter Darvesh, en bror som heter Jhon och en pappa. Såsom i filmen börjar även boken med att Dennis berättar om sig själv. Han berättar att han har ett vanligt liv, bor i ett vanligt hus på en vanlig gata. Men att han känner sig annorlunda.

  Den största skillnaden i boken jämfört med filmen tycker jag är hur de olika personerna i filmen framställs. I filmen visas Darvesh mamma mer i bild än vad Darvesh gör, även fast Darvesh har en viktigare roll som Dennis bästa vän. Till skillnad från boken så är Darvesh mamma kär i Dennis pappa.

  Om man jämför boken och filmen så är en av skillnaderna att i boken så är det Lisas ide att Dennis ska gå både till Rajs butik och sedan till skolan. Men i filmen är det Dennis som säger att han vill göra det och det är även han som kommer upp med idéen.

  Jag tyckte inte att filmen visade på samma sätt som boken att Dennis saknade sin mamma. I motsats till boken så var fotot i filmen av mamman som såg ut att vara på en fest medan i boken så berättade de att bilden var tagen på en strand där både Dennis, Jhon och deras mamma var med på.

  I boken fanns det en kille som hette Mack men i filmen däremot så var inte Mack alls med. Jag tror att han inte var med i filmen eftersom han inte hade en så viktig karaktär i boken. Fast å andra sidan hade jag tyckt att det varit kul om de tog med Mack för att få med de pinsamma situationerna han var med i.

  Till skillnad från boken då pappan hade regler som till exempel att man inte fick kramas eller gråta, så berättade de inget om några regler i filmen.

  Jämfört med boken kändes Lisa i filmen inte alls som den coolaste tjejen på skolan utan i filmen kändes det som att Gareth tog Lisas roll som den coola. Dessutom hade Gareth även en flickvän i filmen som inte visades i boken.

  Sammanfattningsvis tyckte jag att boken var bäst eftersom man får med alla viktiga detaljer och känslor som filmen inte fick med. Jag skulle rekommendera denna boken till min kusin för att jag tycker det är viktigt att hon alltid har med sig i livet att det är okej att se ut som man vill.

 36. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst boken Dennis hemlighet och sett filmen The Boy in The Dress.

  Både filmen och boken började med att Dennis sa att han bor i en vanlig stad, på en vanlig gata och i ett vanligt hus.

  Den största skillnaden i boken jämfört med filmen tycker jag var på sättet Dennis blir relegerad eftersom att i boken blir Dennis relegerad genom att han ramlar när han ska sparka iväg bollen som kommer mot honom och tappar då peruken och han blir upptäckt. Medan i filmen så har han ett slagsmål med Gareths flickvän och ramlar så att peruken flyger av och alla börjar skratta. Alltså är det av olika anledningar som de märker att Denise egentligen var Dennis.

  En skillnad mellan boken och filmen är domaren i finalmatchen. I boken är det en helt vanlig domare. Men i filmen så är det en domare som aldrig dömt en match innan. Domaren har nästan aldrig ens sett en fotbollsmatch på TV eller i verkligheten.

  En olikhet mellan boken och filmen är att Dennis och Lisa i boken ser ut att vara blondiner för att illustratören inte använt någon färg till håret men i filmen så är både Lisa och Dennis brunetter.

  En skillnad som jag tycker är synd är att i slutet av boken klär Raj sig i sari och det skulle vara kul att se i filmen, men det fick vi tyvärr aldrig se.

  Både boken och filmen började med att Dennis berättade att han bodde i en vanlig stad, på en vanlig gata, i ett vanligt hus men ändå kände han sig annorlunda.

  I boken är Darwesh mamma väldigt petig med Darwesh och väldigt överbeskyddande, i filmen var Darwesh mamma väldigt intresserad av Dennis pappa, hon hjälpte honom att köpa kuddar som han sen inte ville ha och så vidare.

  I boken utspelar sig hela boken på sommaren. Men i filmen utspelar sig hela filmen på vintern och det märks mest eftersom att det är jul i slutet av boken.

  En sak som är väldigt synd är att Mac som är med i boken inte är med i filmen. Jag tror det är för att det var taskigt att ha med en person i filmen som ska vara tjock för att då kränker man den personen som ska ha den rollen genom att visa att han är tjock.

  Jag tycker att boken förmedlar budskapet att det borde vara tillåtet att vara sig själv och att man borde våga mer, den förmedlar också att man aldrig ska ge upp.

  Jag tycker att filmens budskap är ungefär samma budskap som i boken. Men ett annat budskap som jag tycker filmen förmedlar är att det inte är tillåtet på alla ställen att vara som man själv är. Jag tror inte att regissören tänkte på det när hen skapade filmen, men för oss i Sverige så blir det som att visa för oss att det inte är självklart att få ha dem kläderna man vill överallt.

  Om jag skulle rekommendera någon att antingen se filmen eller läsa boken skulle jag nog rekommendera boken för att jag tyckte att det var bra gestaltningar och man fick sina egna bilder om t.ex hur Raj såg ut i sari, hur rektorn såg ut i blus och kjol och hur Dennis, Lisa och alla andra såg ut. I filmen blev man nästan besviken på att vissa saker inte var med som t.ex Raj i sari.

  Sammanfattningsvis så tycker jag att ni ska läsa boken för att den var jättebra, lättläst och det var bra gestaltningar i den.

 37. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst både boken och sett filmen.

  Jämfört med filmen så anser jag att boken var bättre för att det var mer detaljer i den så att jag förstod mer. Medan när jag såg filmen efter att jag hade läst boken så tyckte jag att de hoppade över många delar i boken som jag tyckte att de skulle ha kvar, t.ex. så tyckte jag att de skulle ha med vissa scener när Mac var med eftersom att han var en väldigt viktig person i boken och han var lite annorlunda precis som Dennis. Men han som gjorde filmen kanske inte ville att Mac skulle vara med. Eller så var det ingen som ville spela Mac eftersom att han var väldigt stor och åt mycket choklad, och ingen kanske vill visa sig så i en film som vem som helst kan se och förstå är att den är ju på engelska.

  Precis som i boken så har Dennis kvar ett kort av sin mamma. Men i boken så säger de att mamman, Dennis och Dennis storebror John är med på kortet och står och äter glass på en strand. Mamman har på sig en gul klänning med blommor på. Men i filmen så får man se bilden på mamman, och där är hon själv på bilden och står i ett rum där de har disco. Hon har på sig en likadan klänning som hon har i boken. Men hon står på en helt annan plats, och Dennis och John är inte med på kortet.

  Till skillnad från boken så firar de julafton i boken med Darvesh familj. Men i boken så berättade de nånting om att de firade julafton, och speciellt inte med Darvesh och hans mamma.

  I filmen tog de inte bara bort saker, utan de lade även till vissa saker t.ex. när de firade jul med Darvesh familj.

 38. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har både sett filmen och läst boken Dennis hemlighet och här är min jämförelse.

  En likhet med boken och filmen är att Dennis säger att han bor i en vanlig stad på en vanlig gata och i ett vanligt hus men att han känner sig annorlunda.

  I boken finns det en kille som heter Mack men till skillnad från boken så har filmen inte med Mack.

  Om man jämför Lisa i boken och filmen så är hon i filmen mörkhyad och i boken säger de ej vilken hudfärg hon har.

  Såsom i boken går de till Dennis och Lisa till Rajs butik och lurar han att Dennis är en tjej. De går också till skolan och lurar alla.

  Om man jämför hur Dennis tappade sin peruk så är det en stor skillnad för att i boken trillar han när han skjuter en boll. Medan han i filmen tappar peruken när han fightas mot en annan tjej.

  Istället för att Mack var med och sa att Dennis var en fransk utbytesstudent så var det en tjej.

  I boken kramades Dennis pappa aldrig Dennis bror eller Dennis men i filmen kramade han Dennis när han skulle spela match.

  Jämfört med boken så säger Dennis förlåt till franska läraren inne på skolan medan han i boken sa förlåt på parkeringen.

  Jämfört med hur Dennis mamma lämnade dem för att mamman och pappan bråkade så blev mamman kär i en byggarbetare i filmen.

  I filmen var det jul men i boken sa de ej vilken årstid det var.

  Darvesh mamma och Dennis mamma kysstes när de firade jul i filmen men i boken blev de inte kära.

 39. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst Dennis hemlighet och sett respektive film The Boy in the Dress av David Walliams, filmen handlar om en kille som heter Dennis och han har ett speciellt intresse, det är att han gillar att klä ut sig till tjej.

  Likheter mellan filmen och boken är t.ex att Dennis blir relegerad, spelar finalen i klänning, gör en lärare ledsen, hänger med Lisa en cool tjej, Darvech Dennis kompis säger att han alltid även vad som händer är Dennis vän, Dennis pappa är tjock och lastbilschaufför, Darvechs mamma är en fotbolls huligan på ett bra sätt och Dennis har ett kort på sin mamma under sin madrass.

  Olikheter mellan boken och filmen är t.ex att Dennis pappa inte har en porrtidning, han blir inte avslöjad på samma sätt för i boken så ska han sparka på en boll men ramlade och tappade peruken. I filmen så tappade han peruken i matsalen i ett bråk med en bitchig tjej som tror hon är något bara för att hon är ihop med fotbollslagets kapten.

  I boken så är en pojke vid namnet Mac med, men inte i filmen för att han inte har en så stor roll i berättelsen. I filmen är författaren för boken och regissören för filmen domare i finalen och sist men inte minst så blir Darvech mamma och Dennis pappa ihop i filmen när dom firar jul tillsammans. Jag tyckte inte om skolbiten från filmen så mycket.

  Jag tycker att både filmen och boken ska rekommenderas för personer i åldern +10 för att filmen är på engelska men somrar är den textad, den ger en bra bild av så som det är i världen.

 40. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Detta är min sammanfattning efter att jag både läst boken och sett filmen. Jag tycker att boken är bättre eftersom det är originalet, där har de med alla detaljer och att man kan tänka sig sina egna bilder.

  Boken började med att Dennis kollade i spegeln. Han såg helt vanlig ut, men han kände sig annorlunda. Han berättar att han bor i en helt vanlig stad, i ett helt vanligt kvarter, i ett helt vanligt hus. I filmen står Dennis utanför sitt hus och säger att han bodde i ett helt vanligt hus o.s.v.

  En jämförelse mellan hur jag hade tänkt mig personerna i boken och hur jag hade sett dem i filmen är att jag hade tänkt mig att Lisa James var blond och ljushyad. I filmen var hon mörkhyad och hade svart hår. Det spelar egentligen ingen roll eftersom det är karaktärens personlighet som räknas.

  Jag hade också tänkt mig att Darvesh, Dennis bästa vän var kortare än Dennis, medan han i filmen var nästan lika lång eller längre.

  Pappan var mjukare i filmen, han öppnade sig och pratade om Dennis mamma, som i boken var förbjudet ämne.

  Jag hade tänkt att Dennis storebror, John, var länge och smalare. Han var mer för att spela fotboll i boken. I filmen sågs han som lat och tjock, nästan lika lång som Dennis.

  Raj som var butiksbiträde hade kommit fram som lång i mitt huvud medan jag läste. I filmen var han kort och rund. Det var en sak som var likt med Raj och det var att han försöker sälja så mycket som möjligt.

  Den största skillnaden mellan boken och filmen tyckte jag var att Dennis pappa och Darveshs mamma flirtade med varandra. De pussades ju i slutet och det väcker tankar. Det är nog inte bra i slutet av en film som aldrig får en uppföljare. Man kan tro att Dennis och Darvesh föräldrar flyttar ihop eller att det bara var något tillfälligt. De pussades under en mistel och det betyder att det är juletid. I boken nämner man inget om det.

  En viktig detalj som jag tycker borde vara med i filmen var Mac. Respekten Lisa visar honom, trots att han är mobbad och Lisa “cool” kallar hon inte honom “Big Mac” för att han är tjock. Han var med mycket i boken och blev bland annat lite småkär i “Denise”.

  Tvärtom mot boken är Dennis inte lika “tjejig” i filmen.

  Tv-programmet “Trisha” är en viktig detalj i boken. Det gör att han är ännu unikare.

  I boken gråter han på kvällen för att han saknar mamma. I filmen ser man honom med bilden i handen och några tårar i ögonen, jag tycker att han borde gråta mer i filmen.

  Precis som i boken hade Dennis mamma lämnat hemmet, men i filmen nämner man att mormor har kontakt med Dennis. Hon säger att hennes dotter rymde med takläggaren och att de nu har en son.

  Exakt som i boken ställde fotbollslaget upp för Dennis. De tog på sig klänningar och vann matchen tillsammans. De brydde sig inte om att de kunde bli utskrattade. Scenen då laget kom utrusande i klänningar var väldigt lik mina tankar.

  Min slutsats är att boken och filmen förde fram samma budskap, och var väldigt lika. Det fanns många likheter och många skillnader. Jag tycker att det är filmens och bokens budskap som är viktigast trots alla skillnader.

 41. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Nu ska jag berätta om några likheter i filmen och boken.

  En likhet mellan filmen och boken var att det var samma början: Dennis bodde i ett vanligt hus på en vanlig gata i en vanlig stad. Men han känner sig annorlunda.

  Till skillnad från boken så finns inte Mac med i filmen även om han var ganska viktig.

 42. Här är min jämförelse.

  Jag har läst boken Dennis hemlighet och sett filmen som heter Boy in the dress.

  Enligt mig så tycker jag att boken är bättre än filmen. I boken fanns det fler personer än i filmen för i filmen så hade de tagit bort några personer som fanns i boken. Mac var med i boken men inte i filmen.

  Precis som i boken börjar filmen likadant. Det började med att allt var vanligt men att Dennis kände sig ovanlig.

  Det mest lika i boken och filmen var kompisskapet mellan Dennis och Darvesh.

 43. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst boken “Dennis hemlighet” och sett filmen The boy in the dress.

  Boken och filmen börjar ungefär likadant med att Dennis berättar om att han bor på en vanlig gata i ett vanligt hus i en vanlig stad.

  En händelse i boken som är likadan är fransklektionen.

  En karaktär som jag saknade var Mac. Jag tyckte det var synd att Mac inte var med för att han var sen första personen som tittade lite extra på Dennis som tjej.

  En händelse som jag tyckte skulle varit med var när Raj var i klänning.

 44. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst boken och sett filmen. Här är min jämförelse:
  Till skillnad från boken så heter inte filmen Dennis hemlighet utan “The Boy In The Dress.”

  Den största likheten mellan filmen och boken tycker jag är på franslektionen när Dennis säger till Miss Windsor (fransk lärarinnan) att hon har ett “uselt franskt uttal”.

  Jag tycker att den största skillnaden är att i filmen är Dennis bästa kompis Darvesh mamma kär i Dennis pappa men det är dom inte i boken.

  En person som inte var med i filmen men som var med i boken var Mac (En kille som blir kär i Dennis). Däremot var det en annan tjej med i filmen som inte fanns i boken.

  En annan skillnad är att det utspelar sig på sommaren/våren i boken medan det är vinter i filmen.

  Slutligen tycker jag att filmen var lite bättre än boken eftersom jag fick se hur karaktärerna ser ut på ett annat sätt än jag hade tänkt i mitt huvud.

 45. Jag tänkte skriva om skillnader och likheter.
  (Har läst boken och har tittat på filmen.)

  Det jag tycker är en skillnad mellan boken och filmen är att boken är på svenska medan filmen är på engelska.

  En annan skillnad är att i boken sparkar Dennis på en boll och tappar peruken men i filmer bråkar han med en annan tjej och tappar peruken.

  En skillnad är att i filmen så pussas Dennis pappa och Darverch mamma och det gjorde de inte i boken.

  Å ena sidan tyckte jag att det var dåligt att Mac inte var med i filmen för att han var en viktig person. Men å andra sidan tyckte jag att det var bra att de inte hade med honom för att det var en tjej som spelade honom i filmen istället.

  Exakt som i boken så var Raj glad och snäll. Jag tyckte att han var väldigt lik bilderna som jag fick i huvudet när jag läste boken.

  Slutligen så tyckte jag att filmen var bäst.

 46. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Jag har läst och sett filmen och här är min jämförelse.

  Några stora skillnader är att Mac var inte med alls i filmen och att i boken tappade Dennis peruken på fotbollsplanen och i filmen tappade han den i matsalen i ett slagsmål.

  Dennis pappa var mycket snällare i filmen än i boken.

  Jag tycker att Mac skulle vara med i filmen för att han var rolig när han bjöd ut Dennis på dejt, det skulle jag vilja se i filmen.

  Både boken och filmen börjar likadant dom börjar med att Dennis bor i ett vanligt hus, på en vanlig gata och i en vanlig stad.

  Lisa i boken på bilderna var hon ljusfärgad men i filmen var hon mörkhyad. Dennis i boken tyckte jag var väldigt lik. Dennis pappa var snällare i filmen än vad han var i boken.

  Mac är inte med i filmen men han är med i boken, jag tror att dom inte hade Mac med för att han var inte så viktig i boken tror jag.

 47. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Den största skillnaden mellan bok och film tyckte jag var att det kändes som sommar i boken och i filmen var det vinter.
  Det som också var en liten skillnad var att bilden på mamma i boken sa
  Dennis att mamma satt på stranden och i filmen så är pappan på bilden.

  Den största likheten mellan film och bok tyckte jag var att Dennis pappa kom fram till Dennis efter matchen och vara nöjd över sin son.

  Boken började med att Dennis berättade om vem han var och var han bodde. Filmen började med att Dennis berättade där också om vem han var.

 48. Jämförelse bok och film – Dennis hemlighet

  Här kommer min jämförelse.

  Den största skillnaden mellan boken och filmen är att dom inte berättar att det var jul i boken .

  Exakt som i boken så är det i filmen en pappa som är arg och ledsen.
  I motsats till filmen så är Big Mac med i boken.
  Till skillnad från filmen så är hon som kollade kläder var inte med i boken.

  Personerna i boken och i filmen såg inte likadana ut. Där i mot kunde man se likheter på pappan som var skallig i både filmen och i boken.

  Boken budskap är att man kan ha klänning fast man är kille .
  En skillnad mellan boken och filmen var att allt var bättre och gladare i filmen.

  Denna boken är bra för att man får veta att även fast man är kille kan man ha klänning. Man får vara hur man vill.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *