Den gröna cirkeln av Stefan Casta (Opal förlag)

Inom temat miljö- och hållbar utveckling läser vi naturligtvis skönlitteratur kopplat till arbetsområdet. Vi sammanfattar det vi har läst under några veckor framöver. Välkommen att läsa våra inlägg i kommentarsfältet!

7 reaktioner till “Den gröna cirkeln av Stefan Casta (Opal förlag)”

 1. Till att börja med så har vi läst boken “Den gröna cirkeln” av Stefan Casta.

  Boken handlar om berättarjaget (Judit), Dinah, David och Gabriel som är vänner och går på samma skola. Judit, Dinah, David och Gabriel startar ett hemligt sällskap som de kallar “Den gröna cirkeln”. Under ett av deras möten blåser en storm upp. Då rycks trädäcket som de sitter på los och flyter ner längs översvämmade gatorna. Efter ett tag tid hittar de land så de bestämmer sig för att gå på ön. När de har gått en bit hittar de en gård. Då tittar Judit in genom köksfönstret och ser en död familj utan ögon sitta och hålla händerna som om de bad. Trots att det är läskigt så beslutar de sig för att övernatta där men något väcker Judit mitt i natten. Hon går ner och då är dörrarna låsta och när hon vaknar igen så är alla dörrar olåsta. De bestämmer sig för att överge huset och gå ner till havet för att fiska och de får en stor fisk som de ska spara men under natten hör det någon som äter den och de ser att det är en gris. För att fånga grisen behöver de något att gräva genom den hårda jorden med så de går tillbaka till gården. När de letar hittar de en massa råttor stora som katter på vinden av ladan. Efter ett tag hittar de verktygen de behöver och får igång traktorn. När de åker hem så ser Judit ett flickansikte i fönstret på huset. På natten fångar de grisen men blir vänner med den så de återvänder till gården nästa dag för att ta några råttor och äta men de är borta. De somnar i ladan och sedan vaknar Judit av att de är omringade av råttor men de lyckas fly undan råttorna men stannar i stallet. Det regnar jättemycket och Judit går ut i regnet och faller ner i ett hål. När hon vaknar är hon hemma och efter att ha varit där förflyttas hon på något konstigt sätt till det läskiga huset och där vaknar hon med sina vänner. Hon berättar att hon tror att hon vet vad som har hänt och varför de har hamnat på ön. Hon tror att det är en läcka i tiden. Nästa natt drömmer Judit om hennes mormor och om det goda hallonen och auberginerna som var viktiga att sköta om och som behövde tid. Då vaknar hon av explosioner. Det är krig……..

 2. Den gröna cirkeln handlar om en huvudperson som heter Judit och hennes vänner Dinah, Gabriel och pojkvännen David.
  Judit och hennes vänner går på en skola som heter Kulturskolan fågelboet. En dag så bestämmer Dinah och Gabriel att starta en hemlig grupp. Den ska heta den gröna cirkeln. Judit och David blir genast medlemmar i den.

  Det är en grupp som läser böcker om vår jord och hur den kommer till att se ut i framtiden. Det är även en grupp som vill rätt om människors rättigheter.
  En dag bestämmer exempel de sig för att ställa sig nakna på HM för att visa att det är rätt att vara naken.

  Efter ett tag börjar det regna oavbrutet hela tiden.
  När det är uppehåll så bestämmer den gröna cirkeln sig för att ha ett gruppmöte utomhus där de gör en videoblogg.
  Det börjar regna igen och vinner blir kraftigare och kraftigare. Judit, Dinah,Gabriel och David måste nästa hålla i sig nu i terrassen för att inte flyga iväg.

  Judit känner smällar på terrassen, till sist blev det tyst. Trädäcket hade lossnat. De flyter nu vid den översvämmade vägen. Judit och vännerna blir rädda och vet inte var de ska ta sig vägen.

  Till sist kommer de till en öde Ö där de hoppar av terrassen och börjar vandra.
  Efter ett tag kommer de till en gård där de ser en lada och ett hus. Judit och sina vänner bestämmer sig för att övernatta på gården för de inte har någon annan stans att ta sig vägen. När Judit tittar in genom fönstret ser hon ett kök där det sitter en död familj vid ett matbord. De har inga ögon och Judit får panik.
  Hon springer till Dinah och berättar.

  De bestämmer sig för att gå in och kollar. Familjen är helt död men de ser inga spår efter blod. De bestämmer sig för att gå och lägga sig.
  Senare på natten vaknar Judit av att någon gråter och hon hör även snarkningar.
  Judit ser även ansikten och skuggor i fönstret.
  / Lova.S Lova.P

 3. Det är som om det är krig vapen, kanoner och explosioner hörs sedan är det som om kriget upphör. Judit, David, Dinah och Gabriel har tagit skydd bakom sängen. Nästan dag vid gryningen vaknar Judit av ett skrik hon tyckte det kommer underifrån, efter ett tag fattar hon var det är och slänger sig ut ur sängen, ner för trapporna och ut genom ytterdörren. Judit börjar ropa på duktig (alltså hennes gris) tillslut hittar hon duktig. Duktig har en annan gris med sig som de döper till Doris. Grisarna tittar hela tiden bort över fälten och nästa dag letar dom efter fotspår av andra djur som dom tror grisarna blivit rädda för. Men istället hittar det små fotavtryck av människor. En dag bestämmer dom sig för att ge sig av och leta efter liv.

  Judit och Dinah ger sig av efter ett tag trampar Dinah på något som sitter i marken och gör illa sin fot. Judit får upp det hon trampade på och det är en burk. Dom fortsätter gräva där dom hittade burken och hittar flera olika föremål som t.ex. En trasdocka. Dom fattar då att det är en soptipp. Tillslut blir hållet så stort att dom båda får plats, dom övernattar där i och ger sig av nästa kväll när det börjar mörkna. Det hittar en stad eller något som skulle varit en stad det är som om en orkan har förstört allt och det finns inga tecken på liv. Men! Dom ser en man som ropar på ett främmande språk tillslut kommer en till man och dom går iväg. Judit och Dinah hittar även en hund som dom tar med sig till gården. Dom upptäcker även att staden är precis lik deras stad alltså där fågelboet finns och deras egna hus och Judith mormors hus.

  Dom letar efter Judith mormors hus och tillslut hittar dom ett rött hus. Judit berättar för Dinah att hennes mormor hade ett litet hus med ett för skåp i, det lilla huset ligger omkullvält och efter ett tag kommer dom in. Men i frö skåpet finns det inga frön men dom hittar en liten låda där de ligger aubergine frön. Samtidigt som Judit och Dinah är iväg är Gabriel och David kvar på gården. När Gabriel och David kommer till gården står det en grupp kortväxta människor som de sedan ser att det är barn. Dom presenterar sig för varandra den äldsta killen heter Benjamin. Sedan försvinner barnen.

  Judit och Dinah planterar fröna dom hittade i jorden. Barnen kommer tillslut tillbaka och Benjamin börjar prata med Judit, Dinah, Gabriel och David. Han presenterar även två andra som heter Vendela och hämpling. På kvällen kommer Benjamin ut till Dinah och Judit och berättar om sig själv och var dom har bott t.ex. Att han och hans vänner bodde på gården ett tag och försökte att få bort Judit, Dinah, David och Gabriel från gården men lyckades inte. Så dom flyttade till en soptipp antagligen den Dinah och Judit hade varit på. Dom fortsätter även att filma allt som händer på gården. Barnen hjälper Judit, Dinah, Gabriel och David med att bygga ett hus på flotten så det blir som en husbåt.

  //Lova S

 4. Det blev inget mer efter de få explosionerna. Nästa morgon kändes det som att något var nytt. Solen på dagen var så varm att den brände sönder bladen på buskarna och natten var så mörk att man inte kunde urskilja konturer.

  Vid midnatt vaknar berättarjaget Judit av ett gällt skrik. Detta skriket var inte likt det förra. Hon går ut genom dörren för att se var skriket kommer ifrån och då hittar hon sin saknade gris med en annan gris som precis som duktig är förskräckt. När hon därefter tittar upp ser hon en grupp med små människor.

  Nästa morgon när de går ut ser de massa små fotavtryck men dem alla är hungriga så sökandet efter mat måste fortsätta. De lyckas hitta en matkällare under den döda familjens köksbord. Efter många om och men beslutar dom att Judit ska gå ner. Hon hittar ingen mat men tror sig hitta en råtta. Hon rusar upp för trappan och råkar välta omkull en av tvillingarna så armen går av. Det kommer inget blod så de tror att de är dockor.

  Judit vaknar av hästljud som när dom andra vaknar är borta.

  Nästa morgon lyckas dom limma ihop tvilling dockan. De hittar tändstickor och små ljusstumpar. När dom nu har ljus går dom ner i källaren och ser ett gosedjur, en järndörr och ett rep med ett handtag. De försöker öppna dörren men lyckas inte.

  Nere vid havet ser dom att deras SOS staty har rasat men der ser ut som om någon har skurit av repen. De bygger upp statyn igen men när dom går hem börjar det regna. Det regnar så mycket att det läcker in vatten i huset.

  På natten blåser det och vinden låter som att barn skrattar.

  De beslutar att två ska stanna och två ska bege sig därifrån. Det blir tillslut Judit och Dinah som ger sig iväg. De springer på natten för att komma fram till kullarna och tillslut kommer se fram. När de kommer fram inser de att det är en sophög.

  David och Gabriel hittar en slägga och lyckas öppna dörren. De går genom gången som blir och hittar ett rum. Då låter det som om någon kommer.

  Efter Dinah och Judit har grävt ett tag i sophögen hittar Judit en docka.

  Det kom ingen till Svid och Gabriel så de fortsätter gå längs gången och hittar en underjordisk beck.

  Judit och Dinah lyckas få plats i sophögen och försöker sova. Dinah lyckas men Judit gör inte. Dinah vaknar med ett ryck eftersom hon inte mår bra.

  David och Gabriel smakar på vattnet som smakar normalt. De fortsätter gå tills de kommer fram till en öppning som leder till havet. När de kommer upp ser de att någon har bränt upp derar SOS staty. De ser en grupp människor som springer iväg därifrån som de misstänker har gjort det.

  På gården letar David och Gabriel efter personerna som brände ner deras staty. De hittar dem men de vägrar svara på frågor.

  När Judit och Dinah tittar ut över den stora sophögen och ser en förstörd stad. De hör och ser en man med vapen.

  David och Gabriel presenterar sig och en kille vid namn Benjamin svarar. Sedan springer barnen iväg.

  Judit och Dinah hittar en hund som de tillslut får med sig.

  Sedan återvänder de till gården där David och Gabriel har förberett saker för nästa attack från barnen.

  När barnen kommer blir de vänner och får stanna på gården. De berättar att de kommer från den förstörda staden och många barn dog av oförklarliga anledningar.

 5. Judit, Dinah, Gabriel, David och alla barnen har nu även gjort en liten koja i trädet så dom kan hålla utkik om någon skulle komma, En dag upptäcker benjamin några som kommer mot gården. Det är två män som är svartklädda, dom tänker snabbt ut var dom kan göra sig. Alla gömmer sig uppe på rått loftet utom Judit och devil (hunden) som springer ut och gömmer sig i busken, Benjamin är kvar uppe i kojan och håller utkik. När dom båda männen kommer ser Judit att det är dom två männen hon och Dinah såg i staden. De båda männen letar igenom hela stället och efter en stund går dom. Nästa dag bestämmer dom att snabba på arbetet med husbåten och att någon ska alltid hålla vakt uppe i kojan. Benjamin och David har under hela kvällen gjort pilbågar så dom kan försvara sig och jaga efter mat, Benjamin, David och Judit ger sig av för att hitta ny mat istället hittar dom råttor. Dom dödar några råttor sedan försvinner råttorna, dom tar med råttorna “hem” så dom kan grilla och sedan äta dom. Nästa dag är Gabriel, David och Dinah vi stranden och bygger på husbåten. Men Dinah har börjat må dåligt igen och vill bara ge upp, det slutar med att Dinah får bandyboll statyn över sig. Medans det händer har Judit ropat upp till Benjamin för att han håller vakt uppe i kojan men han svarar inte, Judit tror han har somnat men när han kommer upp är Benjamin död. Efter några dagar efter dom har begravt Benjamin dör ett barn till, dom tar ett gemensamt beslut om att det är råttornas fel och dom tänker tillbacka till då medeltiden var alltså att digerdöden var begrunda av råttorna. En dag när tissan håller vakt komme det dom fruktat mest. De svarta kommer. Alla springer och gömmer sig men efter en stund går männen in i ladugården men dom lurades bara för när dom går in där passar alla på att springa in i huset ner till den hemliga gången som dom inte vet om. Men då kommer båda männen och dom lyckas skjuta Vendela med deras armborst dom bar på armen, Vendela trillar och hämpling stannar kvar hos henne. Alla andra springer in huset och männen följer efter men då ställer sig den döda pappan upp och tar ner almanackan och drämer till den i huvudet på männen som trillar backåt. Judit, Gabriel, Dinah, David och alla barnen utom Vendela och hämpling springer ner. Husbåten och börjar segla där ifrån. Judit ger sin dagbok och kameran till hämpling som i slutet säger att han stannar för att han ville inte lämna sin syster (Vendela) här ensam. Det var Vendela som räddade alla från att inte kunna ta sig där ifrån.

  //Lova

 6. Barnen på gården började tänka ut planer för att ta sig iväg från ön. Auberginerna växer snabbt och de bygger en koja som de använder som utkiksplats. De beslutar sig att de ska bygga om flotten för att ha en flyktväg om det behövs och de använder vattnet från källaren. Judit och Dinah syr kläder till alla barnen och ett starkt segel till flotten. Helt plötsligt ser de två svarta män med vapen så barnen, Gabriel, David och Dinah gömde sig medan Benjamin var i utsiktstornet och Judit gömde sig. De svarta männen gick och barnen förbereder sig för ytterligare en attack och bygger allt snabbare på flotten. En dag när Benjamin sitter i vakttornet så ser Judit att han har somnat men det går inte att väcka honom. Han är död. Några andra barn dör också och Judit kommer på att det är råttorna som de har ätit är dödsorsaken. När de beslutar att de ska lämna så fort som möjligt kommer de svarta männen tillbaka. En flicka blir träffad och hennes bror bestämmer sig för att stanna kvar och inte hänga med. Det är bättre där författaren nu lever men Judit, Gabriel, David, Dinah och de andra barnen är fortfarande försvunna.

 7. Barnen kommer överens om att tänka ut planer för att komma ifrån ön. De bestämmer sig för att bygga en koja för att använda som utsiktsplats. De bygger även om flotten för att kunna ha en flyktväg ifall det skulle behövas. Dinah gör ett segel till flotten men också kläder till alla barn. Därefter ser dom två män som är helt svartklädda med vapen. Barnen gömde då sig förutom Benjamin som stannade kvar i utkikstornet. Barnen började fatta att något var på gång så dom började göra sig klara för attack och byggde därför flotten snabbare.

  Dagen därpå ser Judit Benjamin i utkikstornet men har ser inte vaken ut. Judit går därför och kollar till Benjamin och det visar sig att Benjamin sover. Benjamin sover bara inte, han går inte ens att väcka. “Är han död?”. Ja, Benjamin är död. Efter ett tag upptäcker Judit att några andra barn också har dött. Judit upptäcker då att det är råttorna som de ätit dom har dött av. Dom alla blir rädda och vill omedelbart lämna ön. Precis när dom ska lämna ön kommer dom två svarta männen tillbaka. Männen dödar Vendela och Hämpling bestämmer sig för att inte åka från ön. Till slut ger Judit sin dagbok och kameran till Hämpling som i slutet säger att han stannar för att han ville inte lämna Vendela här ensam.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *