Bokreflektion (Hunden med den blå tungan)

Bokreflektion av Hunden med den blå tungan
Jag har läst en bok som heter ”Hunden med den blå tungan” och boken är skriven av Lin Hallberg.
Boken handlar om Pablo som är en modig och fantasifull kille som tycker att han är lite anurlonda. Pablo gillar att klättra. Det finns ett rött tegelhus vid stationen som där bor en tant och en hund med blå tunga i. Hunden heter Nicodemus. Hunden går till och med och handlar själv. Pablo tror att hunden är en utomjording och för att lösa mysteriet så tar han hjälp av sina klasskamrater Micke,Sanna och Gustav. Micke och Gustav är dom populäraste i klassen. Tillsammans skapar dom GSMP-gänget. Dom svär en ed om att dom ska lösa mysteriet tillsammans och att om tanten är i fara så ska dom rädda henne. Man får reda på att Micke och Gustav inte alls är modiga för dom vågar inte gå in och snoka i huset där tanten bor. Så när bara Sanna och Pablo har smugit runt i huset så får dom reda på att tantens son är journalist och han gör ett repotash om flyktingbarn. Sanna och Pablo hittar också en pojke i huset som heter Karim. Karim är ett flyktingbarn. Karim kommer ifrån Afghanistan och hanns mamma blev skjuten så hon är död. Karim kan inte så bra Svenska utan han försöker prata engelska med alla. Fast Karim försöker upprepa det Pablo och Sanna säger till han. GSMP-gänget tar med sig Karim till ett gömställe. Gömstället är på Sannas farfars skeppsvarv. Dom gömmer han där för att Karim är rädd för tanten och för att svenska staten ska skicka hem Karim till Afghanistan där det var krig. Men sen fångade journalisten (tantens son) Pablo och då var Pablo tvungen att berätta allt. Karims morbror förklarade för Karim vad som pågick. Då fick Karim söka asyl. Att söka asyl är att få tillstånd att få stanna. Medan Karim fick stanna så va han på ett flyktingläger och på helgerna så va han hos Pablo. Han gick i skola och fick extra lektioner i Svenska. Sen slutade boken med att Kairm och Pablo stog på ett berg och fantiserade sig bort och ingen vet om Karim fick stanna hela sitt liv i Sverige. Sen fick man också veta varför hunden och tanten hade blå tunga och det va bara för att varje dag till lunch så åt dom blåbärssoppa.
Jag tycker att bokens titel passade bra till boken därför att å ena sidan så låter det väldigt spännande eftersom att det låter lite utomjordiskt med en hund med blå tunga och då är det säkert fler som vill läsa den fast å andra sidan så handlar det inte jätte mycket om hunden Nicodemus utan det handlade mest om Karim och Pablo.
Huvudpersonen heter Pablo. Han är bra på att klättra på berg. Jag tror att han är lång,smal,har blåa ögon och ljus brunt hår. Jag tror att Pablo är ungefär 13 år. Pablo är väldigt modig,fantasifull och han värkar riktigt snäll. Han är inte riktigt en sån kille som gillar fotboll,ishockey och andra såna sporter utan han älskar att klättra. När han klättrar så drömmer han sig bort till ett annat ställe t.ex. Hogwarts. Pablo gillar inte spindlar. I ett kapitel så fick han spindelnät i ansiktet. Jag tycker att Pablo påminner mig lite om min bror för att min bror gillar också att utforska och klättra men dom är inte på pricken lika för att min bror gillar fotboll och tv/data spel och det gör ju inte Pablo.
Handlingen utspelar sig i Sverige. Jag tror att det är nutid för att om det hade varit dåtid så hade dom inte haft det vi har idag t.ex. bärbara mobiler och hade det varit framtid så hade dom säkert haft coolare saker som flygande bilar. I början och i slutet så befinner dom sig vid ett badberg. Dom befinner sig också vid Sannas farfars skeppsvarv. Där har GSMP-gänget sitt högkvarter. De är också inne i ett rött tegelhus där hunden,tanten och Karim bor. GSMP-gänget sitter också vid en station och spionerar på Nicodemus (hunden). De befinner sig också hemma hos Pablo och vid en affär där hunden går och handlar till tanten (själv).
Jag tycker att boken var bra för att man ville hela tiden veta vad som händer så man vill bara läsa mer och mer och till slutet så när förklaringen kom till allt så va det inte alls som GSMP-gänget trodde först. Det var också bra att man fick lära sig många nya ord och man fick veta hur flykting barn och dom som lever i krig har det.
Det som va bäst med boken var att i varje kapitel så hände något spännande eller så fick man reda på något nytt. Det var också bra att den var ganska lättläst för att då är det fler som är yngre som kan läsa boken. Det var också bra med många nya ord därför att då tränar man också att tänka och förstå texten. Det gör boken till en bra bok att läsa i skolan och då kan man göra en massa uppgifter till den.

Det som var sämst med boken va miljöbeskrivningen för att dom va inte så noga med att beskriva miljön och i vissa stycken så när jag läste så va det väldigt svårt att få en bild i huvudet. Sen så va det ett dåligt slut (tycker jag) för att man fick inte riktigt veta om Karim fick stanna i hela sitt liv i Sverige eller om han bara fick stanna en månad.
Jag skulle rekommendera denna boken till min kusin Ella för att hon skulle säkert tycka om den för att hon har också mycket fantasi precis som Pablo och jag tycker att hon ska få veta mer om hur det är i andar läder och hur det går till för flyktingbarn när dom kommer till Sverige. Fast hon får nog bli lite äldre först.
Av denna boken lärde jag mig många nya ord som t.ex asyl och hur svårt det är för flyktingar. Karim var ju en flykting och han hade det väldigt svårt. Jag lärde mig också att allt inte behöver vara som man först tror och att det nästan alltid finns en förklaring till konstiga saker som händer. Som med Nicodemus (hunden) Pablo trodde först att Nicodemus var en utomjording men sen visade det sig att Nicodemus bara var en vanlig hund som älskade att slicka Karim i ansiktet. Dessutom så fanns det också en förklaring i boken,den förklarade varför hunden och tanten hade blå tunga. Jag tror att budskapet till den som läser är att alla har inte det bra och lever i lyx,utan att visa lever fattigt eller i krig.
Av: lino18

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *